Het Openbaar Ministerie in Roemenië gaat in beroep tegen het vonnis tegen twee verdachten in de zaak van de roof uit de Kunsthal in Rotterdam vorig jaar.

Dat is maandag bekendgemaakt.

Hoofdverdachte Radu Dogaru (29) en zijn handlanger Eugen Darie (25) kregen vorige week beiden zes jaar en acht maanden cel. Tegen Dogaru was achttien jaar cel geëist.

Darie, die met de gestolen schilderijen van Nederland naar Roemenië reed, had zelf al aangekondigd in beroep te gaan. Hij vindt de straf te hoog.

In het proces staan nog vier verdachten voor de rechter, onder wie de moeder van Radu Dogaru, maar die zaken zijn uitgesteld tot december. De zaak liep herhaaldelijk vertraging op. Een aantal zittingen werd uitgesteld vanwege vormfouten en ontevredenheid van advocaten over het onderzoek.

In de nacht van 16 op 17 oktober 2012 werd ingebroken in de Rotterdamse Kunsthal. Zeven schilderijen van onder meer Picasso en Matisse werden gestolen.

De gestolen werken zijn nooit teruggevonden. De moeder van Dogaru zei tegen de aanklagers de werken te hebben verbrand, maar trok die verklaring later in. In haar oven werden asresten gevonden, mogelijk van drie van de gestolen schilderijen.

Overzicht: Gebeurtenissen na de kunstroof