Wegens de dodelijke overval op de Amsterdamse juwelier Fred Hund is maandag in hoger beroep opnieuw achttien jaar gevangenisstraf geëist tegen verdachte Soufiane B.

De overval vond plaats op 7 oktober 2010, op klaarlichte dag.

Fred Hund (66) raakte met een van de twee overvallers in gevecht en werd buiten in zijn buik geschoten, met fataal gevolg. Zijn broer werd hard in zijn gezicht geslagen.

De politie arresteerde Soufiane B. na een DNA-match. In de winkel van Hund hadden de overvallers een schoen en een plastic tas achtergelaten. De tweede overvaller is tot dusver spoorloos.

De rechtbank veroordeelde B. tot achttien jaar cel, conform de eis van het Openbaar Ministerie. De veroordeling geldt ook B.'s betrokkenheid bij een overval op een seksclub en de voorbereiding van overvallen op andere juweliers, buiten Amsterdam.

Brutaliteit

Advocaat-generaal Paul Everaars zei dat hij zelden een zaak als deze heeft meegemaakt, wegens de brutaliteit en gewelddadigheid van de misdrijven.

Soufiane B. hoorde volgens justitie in 2010 en 2011 tot een groep Marokkaans-Nederlandse jongeren, die in de eigen leefomgeving in Amsterdam-West een reeks overvallen pleegde.

Bewijzen

B., die eerder consequent heeft gezwegen, heeft toegegeven dat hij deel uitmaakte van die groep. Naar eigen zeggen moest hij zich bewijzen. B. durft geen namen van groepsleden te noemen,uit angst voor represailles, zei hij tijdens het proces in hoger beroep.

Volgens aanklager Everaars zijn de verklaringen van B. ''berekenend" en bedoeld om onder de zaak-Hund uit te komen.

Emotionele ravage

Everaars wees op de ''enorme emotionele ravage" die B. volgens hem bij slachtoffers en nabestaanden heeft aangericht. Ook uitte hij zijn verbijstering over de steun die B. en zijn veronderstelde handlangers kregen vanuit hun sociale omgeving; dit bleek uit afgeluisterde telefoongesprekken.

In 2011 liepen B. en een paar medeverdachten tegen de lamp toen zij een overval op een juwelier in Bleiswijk voorbereidden. Tegen drie medeverdachten eiste Everaars tot 42 maanden cel, voor een van hen vroeg hij vrijspraak.

Het hof doet uitspraak op 20 december.