De man die in oktober inbrak in een pand aan de Banstraat in Den Haag waar Russisch ambassadepersoneel woont, moet elf maanden de gevangenis in.

De rechtbank in Den Haag heeft hem maandag veroordeeld voor de inbraak en omdat hij illegaal in Nederland was. De 43-jarige Algerijnse man, een veelpleger, heeft bekend dat hij in het pand een laptop en sieraden heeft gestolen.

De inbraak op 17 oktober veroorzaakte ophef, omdat die werd gepleegd precies in de periode dat de betrekkingen tussen Nederland en Rusland gespannen waren door diverse incidenten.

Aanvankelijk werd gedacht dat dit het zoveelste hoofdstuk was in de reeks, maar dat bleek niet zo te zijn. De politie arresteerde de verdachte zes dagen later. Het pand is geen diplomatieke vestiging.

Soortgelijke misdrijven

De rechter koos voor een vrij hoge straf, omdat de Algerijn al meerdere keren is veroordeeld voor soortgelijke misdrijven. Ook is hij al vaker opgepakt voor illegaal verblijf in Nederland. Naast de gevangenisstraf moet hij van de rechter 840 euro betalen als compensatie voor de computer en de sieraden.

Betaalt de man dit geld niet, dan moet hij nog eens zestien dagen extra de cel in. Het slachtoffer had veel meer geld geëist, maar de rechtbank vindt dat daarvoor geen goede reden is gegeven.