De seksboten langs het Zandpad in Utrecht moeten weg. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, beheerder van het water, heeft de huurovereenkomsten voor deze boten opgezegd en wil geen nieuwe bedrijvigheid meer langs de Vecht. 

Utrecht verwacht dat het ongeveer een jaar gaat duren voor een beoogde nieuwe locatie voor raamprostitutie klaar is voor gebruik.

Burgemeester Aleid Wolfsen zei maandag dat hij zich realiseert dat deze ontwikkeling een flinke tegenvaller is voor de Macha's, de coöperatie van prostituees die zelf werkruimtes aan vrouwen wil verhuren. De gemeente gaat snel praten met de Macha's en anderen die een vergunning voor prostitutie aan het Zandpad hadden aangevraagd.

Utrecht maakte deze zomer een einde aan alle raamprostitutie in de stad omdat de exploitanten zich schuldig zouden maken aan onder andere mensenhandel. Andere exploitanten konden een nieuwe vergunning aanvragen en dan ruimte huren van de eigenaars van ramen.

Nieuw terrein

Maar de huidige ramen houden nu op te bestaan. De gemeente wil alle raamprostitutie gaan concentreren op een nieuw terrein in de buurt van het Zandpad.

Utrecht gaat ook strengere eisen stellen aan nieuwe exploitanten. Een monopoliepositie zoals in het verleden is in het vervolg verboden.

Een eigenaar mag maar maximaal een vijfde van alle ramen bezitten en krijgt een vergunning voor maximaal drie jaar. Vrouwen die achter de ramen zitten, moeten minstens 21 jaar zijn en een bedrijfsplan moet veiligheid, gezondheid en vrijwilligheid garanderen.

De gemeente controleert de registratie van werkneemsters en de huurprijzen die exploitanten aan vrouwen vragen.