De Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere is overleden. Dit heeft het ministerie van Justitie van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen maandag laten weten.

Hij stierf een natuurlijke dood in het gevangenisziekenhuis in Fröndenberg.

De 92-jarige Boere zat daar een levenslange gevangenisstraf uit. Hij was veroordeeld voor het doodschieten van drie Nederlandse burgers in 1944.

Boere was toen lid van het moordcommando Feldmeijer, dat als represaille mensen doodschoot die als anti-Duits bekendstonden.

De SS'er, die in 1946 uit een krijgsgevangenenkamp was gevlucht, werd voor de moorden in 1949 in Amsterdam al bij verstek ter dood veroordeeld.

Deze straf werd in 2010 omgezet in levenslang. Boere woonde op dat moment in Duitsland, dat hem weigerde uit te leveren.

Volgens de aanklager ging het om gewetenloze moorden, begaan door een overtuigde nazi. Daar ging de rechter destijds in mee. Het vonnis was gelijk aan de eis van de aanklager.

Boere heeft bekend de drie Nederlanders in 1944 te hebben doodgeschoten. Hij tekende daarbij aan op bevel te hebben gehandeld.