Erwin L, de man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, is zaterdagavond weer op vrije voeten gekomen nadat hij eerder op de dag was aangehouden. 

Dat liet de politie zondag weten.

L. moet 200 euro boete betalen voor het schenden van een gebiedsverbod. Dat was hem opgelegd door de gemeente Den Haag. De 'waxinelichthoudergooier' mocht zaterdag niet in Den Haag zijn vanwege de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

L. werd aangehouden aan de Hofweg, in de buurt van het Binnenhof. In de Ridderzaal was zaterdagmiddag de bijeenkomst voor het officiële begin van de viering van 200 jaar koninkrijk.

De man kreeg in februari een celstraf van vijf maanden voor het gooien van de waxinelichthouder. Maar omdat hij bijna twee jaar in voorarrest had gezeten, werd hij meteen vrijgelaten.

In april zat hij veertien dagen vast op verdenking van stalking. Daardoor verbleef de Achterhoeker op 30 april tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de cel. In mei mocht hij niet in de buurt van museum Villa Mondriaan in Winterswijk komen toen de culturele instelling werd geopend door prinses Beatrix.