In de Ridderzaal in Den Haag is zaterdagmiddag de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden officieel begonnen.

Onder anderen premier Mark Rutte hield een toespraak. Verder traden diverse artiesten op. In de Ridderzaal waren ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig.

''Van harte gefeliciteerd met onze verjaardag'', zei de minister-president. ''Want tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden is een gezamenlijke mijlpaal en een feest dat we met elkaar vieren.''

Volgens Rutte hebben we ''met elkaar een samenleving opgebouwd die alle inwoners van het koninkrijk de kans biedt iets moois van het leven te maken. Individueel én gezamenlijk.''

Landing

Zaterdagochtend was de start van de viering met het naspelen van de landing van prins Willem Frederik in Scheveningen.

De prins, gespeeld door acteur Huub Stapel, kwam vanwege de hoge golven niet aan land met een roeiboot, maar met een speciaal marinevoertuig.

"Dat wordt voor het publiek minstens net zo mooi en spectaculair, alleen is het niet historisch verantwoord", zei majoor Peter de Vreng op Radio 1. De golven waren zaterdagochtend tot drie meter hoog. "Dat is te onveilig om met een sloep te landen."

Tweehonderd jaar geleden kwam Willem Frederik enkele dagen later dan gepland aan land, ook toen was het enige tijd vanwege het slechte weer te gevaarlijk om met een sloep aan land te gaan. 

Aan het spektakel deden ook honderden figuranten in historische klederdracht en uniformen mee. Er was veel publiek op afgekomen, dat meekeek vanaf het strand en de boulevard.

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden de landing bij.

Basis

In de jaren 1813-1815 werd de basis gelegd voor het koninkrijk en de ontwikkeling ingezet naar een democratisch bestel. De viering duurt tot en met 26 september 2015.

Bekijk beelden:

Bekijk lezersfoto's in de special op NUfoto