De zes Molukse treinkapers die in 1977 om het leven kwamen bij de kaping bij De Punt, zouden zijn gedood door een veel grotere hoeveelheid kogels dan gedacht.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van een geheime nota die Justitie 35 jaar lang geheim zou hebben gehouden.

In juni 1977 werd de treinkaping in het Drentse De Punt beëindigd door militairen van een speciale eenheid. Zes van de negen Molukse kapers kwamen om het leven, en twee gegijzelden. 

In 1978 zou al op het ministerie bekend zijn dat de zes gedode kapers gezamelijk getroffen zouden zijn door 144 kogels. Tot nu toe werd nooit toegegeven dat er sprake was van een kogelregen, of dat de kapers opzettelijk zouden zijn gedood.

Een "regen aan kogels", zoals de toenmalige verantwoordelijke minister van Justitie Dries van Agt (CDA) het noemde, zou niet tot doel hebben om de kapers te doden. De informatie is dan ook nieuw voor Van Agt, zegt hij in de krant. "Toen ik in 1977 de Tweede Kamer informeerde, wist ik hier niets van."

Nota

In maart 1978, toen Van Agt inmiddels premier was, zou het dossier met de bevindingen op het bureau beland zijn van Ernst Hirsch Ballin (CDA), die toen hoofdambtenaar was op het ministerie van Justitie. 

Hirsch Ballin concludeerde dat de feiten in het rapport niet overeen kwamen met het door het regering vertelde verhaal: de treinkapers waren wel degelijk om het leven gekomen door een "regen aan kogels": de kapers zouden  door 12, 40, 18, 28, 13 en 33 kogels om het leven zijn gekomen. 

Het dossier is vervolgens in de kluis verdwenen. De nota zou ook toenmalig minister van Justitie Job de Ruiter (CDA) nooit bereikt hebben. 

Kapingen

De trein die op weg was van Assen naar Groningen werd op 23 mei 1977 bij De Punt in Drenthe gekaapt. De hoofdconducteur, de machinist en veertig reizigers mochten de trein verlaten, maar 54 mensen moesten blijven.

Op hetzelfde moment werden 105 leerlingen en vijf leraren in een school in Bovensmilde gegijzeld. Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij De Punt.

Met luidruchtig overvliegende straaljagers werden de kapers afgeleid, zodat mariniers ongezien de trein konden bestormen. Bij de schietpartij die volgde kwamen zes kapers en twee gijzelaars om. De gijzelnemers in de school gaven zich over.