De Amsterdamse politie had de ''uitdagende houding en het geweld'' van de fans van de Schotse voetbalclub Celtic niet verwacht.

Het geweld ''past ook niet bij de goede reputatie van deze supporters''. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van de politie.

De politie heeft onderzocht wat er precies is gebeurd rond de Champions Leaguewedstrijd van Ajax tegen Celtic op 6 november. Toen braken rellen uit op en rond de Dam. Er werden in totaal 45 mensen opgepakt, onder wie 28 Celtic-fans.

De Schotse supporters klagen dat de Amsterdamse agenten te gewelddadig waren. Als bewijs plaatsten ze een filmpje op YouTube, waarop te zien is hoe een agent een fan een knietje geeft. De politie zegt dat deze supporter zich hevig verzette tegen arrestatie en dat de agenten ook nog eens werden belaagd door andere fans.

De agenten gebruikten het geweld ''om het verzet te breken en met hem weg te kunnen vluchten, weg van het glaswerk dat nog altijd naar hen werd gegooid.''

Aanval Ajacieden

De Schotse fans zeggen ook dat ze dachten dat ze door Ajacieden werden aangevallen. De agenten in burger zouden namelijk niet hebben laten weten dat ze voor de politie werkten. De politie spreekt dat tegen.

De arrestatie-eenheid ''maakte zichzelf bekend als politieagent, zowel in het Nederlands als in het Engels'', staat in het feitenrelaas.

Hit-and-run

Volgens het rapport zaten de Celtic-fans op de wedstrijddag vooral op de Dam en de Ajacieden in het Wallengebied. De Ajax-fans maakten zich de hele dag schuldig aan snelle aanvallen op de Schotten.

De politie noemt dat hit-and-run acties. Met de Celtic-aanhangers had de politie juist geen problemen, ''ondanks het excessieve alcoholgebruik''.

De vlam sloeg in de pan toen drie Ajacieden een vlag van de Schotten stalen. De dieven werden opgepakt, maar de Celtic-supporters keerden zich daarbij tegen de politie.

Binnen enkele minuten kregen de agenten te maken met aan de ene kant ''de dreiging van de zoveelste hit-and-run actie van Ajacieden'' en aan de andere kant met ''gericht zwaar geweld en de reële dreiging van een groepsgewijze aanval vanuit de Celtic-supporters''.