Verdachten moeten recht hebben op bijstand van een advocaat tijdens een politieverhoor. Dat stelt advocaat-generaal Taru Spronken in een advies aan de Hoge Raad.

Tot nog toe heeft de Hoge Raad in zijn jurisprudentie bepaald dat een verdachte recht heeft op een advocaat voor een verhoor.

Verdachten konden daaraan echter niet het recht ontlenen om bijstand te krijgen tijdens verhoren.

Spronken is adviseur van de Hoge Raad. Zij vindt dat het hoogste rechtscollege anders tegen deze kwestie moet aankijken.

Ze bepleit dit op basis van een recente uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Daarin bepaalde het hof dat een verdachte bijstand moet kunnen krijgen tijdens een politieverhoor.

Instemming

Het advies van Spronken werd vrijdag met instemming begroet door de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). ''Wij maken ons hier al jaren sterk voor'', zei NVSA-voorzitter Bart Nooitgedagt.

''Het advies loopt in de pas met de Europese jurisprudentie en de recent vastgestelde EU-richtlijn.''

Op grond van een andere uitspraak van het Europese Hof (het zogenoemde Salduz-arrest) bepaalden de hoogste Franse en Engelse rechterlijke instanties al dat een advocaat moet worden toegelaten bij een politieverhoor.

Nederland is samen met Ierland het enige EU-lidstaat waarin dit nog niet zo is geregeld.

Amerikaanse piloot

Spronken geeft het advies in een zaak van een Amerikaanse piloot, die werd verdacht van het bezit van een vals paspoort. De man had gevraagd om een advocaat tijdens het politieverhoor, maar kreeg die niet.

De Hoge Raad doet naar verwachting op 28 januari uitspraak in de zaak.