Erik A. (43) uit Landgraaf die het monument van de vermoorde jongen Nicky Verstappen in Brunssum zou hebben beklad, moet worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. 

Dat eiste officier van justitie Robert van den Bold vrijdag bij de rechtbank in Maastricht. De 11-jarige Verstappen uit Heibloem werd in 1998 op de Brunssummerheide vermoord tijdens een jeugdkamp. Een dader is nooit gevonden.

Volgens de aanklager is A. ontoerekeningsvatbaar en moet hij daarom ontslagen worden van rechtsvervolging. A. bekladde het monument afgelopen zomer twee keer met verf en een keer met purschuim. Ook liet hij een briefje achter.

A., in 2009 veroordeeld voor het vernielen van het monument, wilde met zijn actie aandacht vragen voor zijn psychische problemen. ''Moet ik anders soms een kind vermoorden?'', hield de verwarde man de rechtbank voor. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Auto's

A. heeft bekend en voegde eraan toe dat hij in dezelfde week ook twee auto's had besmeurd. De officier van justitie sprak van ''een roep om aandacht''.

A. krijgt al jaren regelmatig een psychiatrische behandeling. Hij beweert dat hij niet goed wordt geholpen en dat medicatie bij hem moordneigingen losmaakt. Hij zegt er al jaren over te denken een kind te vermoorden of een vrouw te verkrachten en die daarna te vermoorden, zei hij. ''In mij groeit een moordenaar."

Verplichte opname

Gedragsdeskundigen omschrijven de verdachte als 'schizofreen van het paranoïde type'. De officier vindt dat A. tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen. Opname voorkomt ook dat hij opnieuw kan toeslaan, of ernstigere feiten pleegt. Advocaat T. Boumans pleit ook voor opname van zijn cliënt. ''Voor zijn eigen bestwil. In een effectieve behandeling geloof ik niet.''

''Deze zaak kent alleen verliezers'', oordeelde de officier, mede doelend op het verdriet van de familie van Nicky Verstappen. ''Niet alleen is er een steen besmeurd, maar er is ook een herinnering beschadigd.''