Zestig mensen mogen niet meer in de kinderopvang werken omdat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Sinds maart worden werknemers continu gescreend.

Sindsdien zijn er bij justitie over 66 mensen meldingen binnengekomen. Dat staat in een Kamerbrief verstuurd door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Via een database kijkt justitie of er een verandering heeft plaatsgevonden op strafbladen van medewerkers. Dat kwam 66 keer voor sinds maart. De meeste meldingen zijn strafbare feiten gepleegd door huisgenoten van gastouders. In de meeste gevallen gaat het om geweld (28) of zedenzaken (13). Er zijn nog zes meldingen in behandeling.

Volgens Asscher draagt de continue screening ''bij aan een veiligere omgeving'' en is daarmee ''noodzakelijk om de kwetsbare groep kinderen in de kinderopvang te beschermen''.

De screening wordt dan ook uitgebreid en gaat gelden voor alle mensen die werken in de kinderopvang. Daardoor zullen ook vrijwilligers, uitzendkrachten, zelfstandigen en stagiairs onder de loep worden genomen.

Bekijk de verklaring van minister Asscher: