De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in de toekomst vaker direct ingrijpen bij instortingsgevaar in het Groningse aardbevingsgebied.

Dat zegt een woordvoerder van de NAM vrijdag tegen Trouw.

De provincie Groningen heeft te kampen met steeds vaker voorkomende en steeds zwaardere aardbevingen in het gebied van de gaswinning.

De Maatschappij stuurt sinds kort inspecteurs het gebied in om te zoeken naar gevaarlijke constructies, maar ook kleinere gevaren zoals losse schoorstenen.

Woonruimte

Voor twee families heeft het bedrijf een vervangende woonruimte geregeld. Er wordt nu gekeken wat er moet gebeuren met de panden.

Een van de families is tijdelijk in een hotel ondergebracht, omdat de woning bij een volgende aardbeving mogelijk zou instorten. In september kocht de NAM een monumentale boerderij met onherstelbare schade over van de bewoners.

Volgens de woordvoerder heeft de NAM nog een kritieke woning en twee kritieke schuren in het vizier. Vijftien woningen zijn preventief gestut. Daarnaast zijn 69 rijksmonumenten aangetast door de aardbevingen.

Winningsplan

Op 1 december komt de NAM met een nieuw winningsplan voor Groningen-veld. Het plan wordt door minister Henk Kamp van Economische Zaken meegenomen in zijn besluit over de gaswinning in Groningen dat hij in januari zal nemen.

In het winningsplan moet staan hoeveel gas de NAM denkt te gaan winnen en welke maatregelen worden genomen om de kans op meer en zwaardere aardbevingen te voorkomen. Een woordvoerder van de NAM wil niet ingaan op de concrete inhoud van het plan.

Het plan wordt volgens hem pas openbaar gemaakt als Kamp in januari een besluit heeft genomen over de toekomst van de gaswinning in Groningen. Hij doet dat onder andere op basis van dit plan en de elf onderzoeken die het ministerie heeft laten uitvoeren.

Aardbevingen 

In het vorige plan, uit 2007, wordt nog rekening gehouden met de mogelijkheid van aardbevingen met een kracht van maximaal 3.9 op de schaal van Richter. Nadat in januari duidelijk werd dat bevingen met een kracht van 5 op de schaal van Richter niet uitgesloten kunnen worden, moest de NAM met een nieuw winningsplan komen.

De NAM verwacht dit jaar een recordhoeveelheid gas uit het Groningen-veld te halen. Alleen in de jaren 70 werd er meer gas gewonnen. De verwachting is dat er over heel 2013 meer dan 50 miljard kuub gas wordt gewonnen. Vorig jaar ging het om 48 miljard kuub.