Homobeweging COC is niet te spreken over de inzet van NOC*NSF voor homo's in Rusland. Het land, dat de komende Olympische Winterspelen organiseert, nam dit jaar een omstreden wet tegen 'homopropaganda' aan.

Het COC wil dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) die wet veroordeelt, maar de Nederlandse sportkoepel zou daar niet op willen aandringen. Dat verklaarde het COC donderdag.

Zo'n veroordeling zou ''een hart onder de riem'' betekenen voor Russische homo’s, hetero’s, lesbiennes en transgenders, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

De organisatie wil ook weten wat homo's wel en niet mogen doen tijdens een bezoek aan de Spelen in Rusland, maar NOC*NSF zou dat niet willen vragen aan Moskou.

Verwarring

NOC*NSF zegt in een reactie dat de sportkoepel ervan overtuigd is dat homo's bij de Winterspelen ''geheel voor hun seksuele geaardheid kunnen en mogen uitkomen en zich daar naar kunnen gedragen''.

De bond voegt eraan toe dat actievoeren niet is toegestaan tijdens de Olympische Spelen. ''Mogelijk ontstaat bij het COC daardoor de verwarring.''

Boete

De homowet in Rusland verbiedt onder meer om ''niet-traditionele seksuele relaties te bevorderen tegenover minderjarigen''. Wie bijvoorbeeld in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit praat, riskeert een hoge boete.

Die regel geldt ook voor olympische atleten, heeft Rusland aangegeven. Maar wat dat in de praktijk betekent voor sporters en supporters is niet helemaal duidelijk.

Aandringen

In het Olympisch Handvest van het IOC staat dat iedereen moet kunnen sporten zonder te worden gediscrimineerd. De Russische homowet is in strijd met die regel, zegt het COC. IOC-lid Jean-Claude Killy sprak dat in september tegen. Het COC wil dat het IOC die uitspraak rectificeert, maar NOC*NSF zou daar niet op willen aandringen.