De 29-jarige Benaouf A., verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh, blijft voorlopig in voorarrest. 

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

De 36-jarige Bouhbouh werd op 18 oktober 2012 in Antwerpen doodgeschoten. A. zou een organiserende rol hebben gespeeld. Rida Bennajem zou een van de schutters zijn geweest. Deze 21-jarige Amsterdammer werd op zijn beurt op 19 april geliquideerd, in Amsterdam-West.

De verdachte in die zaak, Solaiman L., moet voorlopig ook nog in de cel blijven, besloot de rechtbank.

Schietpartijen

De schietpartijen zijn onderdeel van een reeks gewelddadigheden in het criminele milieu, waarbij grof geweld wordt gebruikt. Eind vorig jaar vielen in de Staatsliedenbuurt twee doden. Dat incident is een wraakactie geweest voor de liquidatie van Bouhbouh, denkt justitie.

Beoogd doelwit was toen Benaouf A., maar hij wist te ontkomen. Ook Rida Bennajem zou in de auto van de slachtoffers hebben gezeten.

Dat Benaouf A. de hand heeft gehad in de moord op Bouhbouh, staat volgens zijn advocaat Sander Janssen allesbehalve vast. Volgens hem heeft het Openbaar Ministerie bar weinig bewijs en leunt de verdenking vooral op informatie die de inlichtingendienst van de politie heeft verzameld. A. zelf doet er het zwijgen toe.

Afronding

Het onderzoek naar de zaak nadert de afronding, zei officier van justitie Hans Oppe donderdag. Inhoudelijk zal de zaak pas volgend jaar worden behandeld. In augustus arresteerde de politie de 36-jarige Marchano P., die vermoedelijk met Rida Bennajem de liquidatie heeft uitgevoerd.

Het onderzoek naar de moord op Bennajem is nog in volle gang. Dat geldt ook voor het onderzoek naar de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, waarvoor enkele verdachten vastzitten.