Het Openbaar Ministerie (OM) gaat er niet meer vanuit dat de 44-jarige Geleense moeder Anita C. haar drie pasgeboren baby's heeft gedood.

Justitie eiste daarom donderdag in hoger beroep alleen voor het verstoppen van de drie babylijkjes in haar tuin een jaar voorwaardelijke celstraf.

Tegen Anita C. werd in 2011 nog acht jaar celstraf geëist, omdat ze baby's gedood zou hebben. De rechtbank sprak haar toen vrij, omdat niet duidelijk is of ze ooit hebben geleefd.

Op basis van conclusies van een nieuwe deskundige en statistisch onderzoek verandert het OM nu het standpunt. De 'superdeskundige' concludeert dat er geen enkele aanwijzing is dat de baby's hebben geleefd.

Kleine kans

Een statisticus en gynaecoloog schatten dat er een hele kleine kans bestaat dat alle drie de baby's zijn doodgeboren onder deze specifieke omstandigheden.

Anita C. herhaalde donderdag dat ze niet wist dat ze zwanger was en dat de baby's bij geboorte geen teken van leven gaven. Omdat ze bang was dat ze haar vriend en kinderen kwijt zou raken, verstopte ze de lijkjes in de tuin.

Haar advocaat René Corten vroeg om vrijspraak. Het gerechtshof in Den Bosch doet op 12 december uitspraak.