De vluchtelingen van de actiegroep 'Wij zijn hier', die al ruim een jaar door Amsterdam zwerft, gaan niet in op de door de gemeente voorgestelde nieuwe opvanglocatie. 

Ze vinden de voormalige gevangenis aan de Havenstraat geen goede plek omdat hij doet denken aan vreemdelingendetentie, zo hebben ze donderdag in een brief laten weten.

De illegalen hadden tot donderdagmiddag 14.00 uur de tijd om in te gaan op het voorstel van burgemeester Eberhard van der Laan.

In de ochtend kregen ze nog een rondleiding door het gebouw. In de brief aan de burgemeester bedanken ze hem voor het aanbod, maar zeggen ze dat ze niet aan hun toekomst kunnen werken op een plek die aan het verleden herinnert.

''De gevangenis leidt tot emotionele reacties en slechte herinneringen voor veel vluchtelingen: velen van ons hebben meerdere malen in de gevangenis doorgebracht. In ons thuisland, maar ook in vreemdelingendetentie in Nederland.''

Teleurgesteld

De gemeente is teleurgesteld, liet een woordvoerster weten. ''We zullen de brief van de groep vandaag nog beantwoorden.'' Woensdag hadden ze nog een gesprek met de burgemeester, die benadrukte dat de voordeur altijd open zou blijven, dat bewoners en vrijwilligers met een pasje in en uit konden lopen en dat het pand over een keuken, groepsruimtes, douches en een sportzaal beschikt.

Ook kon iedereen een eigen, afsluitbare kamer krijgen en zou er begeleiding komen om te werken aan onder meer terugkeer of het vinden van een nuttige tijdsbesteding.

Plek

Volgens de asielzoekers speelt ook mee dat de aangeboden locatie plek biedt aan 159 personen die zich hebben geregistreerd in de Vluchtkerk, waar ze eerder verbleven. Inmiddels zijn er mensen afgevallen en bijgekomen, schrijven ze.

Dat zou betekenen dat op 6 december, als ze uit hun huidige pand moeten, zo'n zestig vluchtelingen alsnog op straat komen te staan. Ze vragen de burgemeester dan ook een andere locatie voor ze te vinden.