De hoofdverdachte van een gewelddadige jeugdbende uit Purmerend is veroordeeld tot veertien maanden jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs. 

De bende dwong een 17-jarige jongen anderhalf jaar lang tot betaalde seks met mannen.

De rechtbank in Haarlem bepaalde donderdag dat de nu 18-jarige Edgar J. gedwongen moet worden behandeld in een kliniek en maximaal achttien maanden een enkelband moet dragen.

Als hij opnieuw in de fout gaat moet hij naar een tbs-inrichting. De straf die de kinderrechter oplegde komt grotendeels overeen met de eis van justitie.

De zaak kwam eind 2011 aan het rollen, toen het slachtoffer aangifte deed bij de politie in zijn woonplaats. Hij claimde seks te hebben gehad met zevenhonderd mannen.

De bende liet het slachtoffer met een camerahorloge- en bril in het geniep opnames maken van de seks en zette klanten daarmee onder druk.

Als ze niet met geld over de brug wilden komen, zou hun gezin hun escapades te horen krijgen. Daarop volgde soms een zware mishandeling en bedreiging met messen en vuurwapens. Een aantal klanten deed daarvan aangifte.

Gewelddadig

De groep was extreem gewelddadig. Niet alleen richting het slachtoffer, maar de groep perste ook klanten van de jongen af, bedreigde hen met vuurwapens en messen en mishandelde hen zwaar.

Edgar J. en zijn eerder veroordeelde mededaders moeten aan drie slachtoffers in totaal bijna tienduizend euro betalen aan smartengeld en schadevergoeding. Een van de vier mededaders kreeg 4,5 jaar cel opgelegd.