Zo'n hondervijftig inwoners van Noord-Groningen stappen naar de rechter om de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) of de Staat aansprakelijk te stellen voor de waardedaling van hun huis.

Dat meldt de RTV Noord woensdagavond.

De inwoners, verenigd in Stichting WAG, willen compensatie voor de schade die hun woningen hebben geleden door de aardgaswinning in het gebied.

Door de winning van gas vinden er regelmatig lichte aardschokken plaats in Noord-Groningen. Huizen zouden hierdoor minder waard zijn geworden en woningen worden moeilijker verkocht.

Stichting WAG wil dat de rechter het Rijk of de NAM aansprakelijk stelt voor deze schade. Daarna worden de individuele gevallen aan de rechter voorgelegd. Naar verwachting begint de zaak in 2014.

Eerder vandaag bleek uit een onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) dat 69 van de ongeveer honderd rijksmonumenten in de provindie beschadigd zijn door de gaswinning van de NAM.

Volgens de rijksdienst is aan in totaal 34 monumentale kerken schade geconstateerd. Verder gaat het onder andere om huizen, boerderijen, molens en het oude raadhuis van Appingedam.

Niet serieus genoeg

Volgens commissaris van de koning Max van den Berg neemt regering de zorgen over het toenemende aantal aardbevingen in Groningen niet serieus genoeg. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en overige betrokken bewindslieden zouden sneller met een goede oplossing moeten komen voor de gedupeerden, stelt Van den Berg woensdagavond in Nieuwsuur.

Volgens Van den Berg voelen veel Groningers zich niet serieus genomen. Ze willen van de regering een garantie voor hun veiligheid en de leefbaarheid in de provincie.

"Mensen zijn boos en angstig. Er is angst of ze wel veilig kunnen slapen", aldus Van den Berg. Hij vermoedt dat als de problemen zich dichter bij de Randstad voordeden er veel sneller zou worden opgetreden. "Dat onrecht mag dit gebied niet worden aangedaan." 

Van den Berg benadrukte dat het weinig zin heeft om alleen de gaswinning te verminderen. "De bevingen gaan door, die kun je niet stilzetten. Er zijn meer maatregelen nodig", zo zei hij. Hij riep de regering op om de gedupeerden een kans te geven.