In hoger beroep is woensdag tegen de twee belangrijkste verdachten van de geruchtmakende schoppartij in Eindhoven weer jeugddetentie geëist. 

Tegen hoofdverdachte Brent L. eiste de advocaat-generaal 24 maanden jeugddetentie, waarvan zes voorwaardelijk.

Tegen medeverdachte Tom K. werd een veel hogere straf geëist dan bij de rechtbank: achttien maanden jeugddetentie, waarvan negen voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) meent dat het duo strafbaar is voor poging tot doodslag.

De verdachten hebben zich volgens de advocaat-generaal in publiek domein schuldig gemaakt aan buitensporig en volstrekt zinloos geweld tegen het 22-jarige slachtoffer.

Nadat de rechter in augustus veel lagere straffen had opgelegd dan geëist, ging het OM in hoger beroep. De rechter kwam destijds tot lagere straffen onder andere omdat de mishandeling integraal werd uitgezonden op televisie en de minderjarige verdachten omwille van de opsporing herkenbaar in beeld werden gebracht.

Strafkorting

Persadvocaat-generaal Gerard Robben legde na de zitting uit dat het OM het niet eens is met de strafkorting die de rechter destijds toepaste omdat de beelden zijn uitgezonden.

Dat er geen toestemming was van de hoofdofficier van justitie om de beelden uit te zenden, is volgens hem weliswaar een schending van een interne instructie maar die is niet geschreven om verdachten te beschermen, legde Robben uit.

Hij benadrukte verder dat er binnen de politie eerst is gevraagd of agenten de verdachten herkenden voordat de beelden op tv werden gebracht. ''Er heeft eerst onderzoek plaatsgevonden. Aan alle eisen uit de jurisprudentie is voldaan.''

Advocaat Peter van de Laar van Tom K. had rekening gehouden met een hogere eis maar vindt het toch vreemd. ''Er ligt veel druk op deze zaak maar gelukkig beslissen de rechters.'' De raadsman voerde aan dat de interne richtlijn van het OM is overtreden, de beelden niet mogen dienen als bewijs en dat de privacy van zijn cliënt is geschonden.

Het gerechtshof behandelde de zaak woensdag achter gesloten deuren vanwege de jeugdige leeftijd van de verdachten. Zij waren ten tijde van de schoppartij 17 jaar, maar zijn inmiddels 18 jaar.

De uitspraak staat gepland op 11 december.