Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag het eerste exemplaar van de nieuwe permanente koningspostzegel in ontvangst genomen. 

Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL, overhandigde hem de zegel in het Museum voor Communicatie in Den Haag. 

Een nieuwe vorst een nieuwe zegel, is een traditie bij het postbedrijf. Bij de uitgifte van al zijn postzegels is altijd een belangrijke plek gereserveerd voor zegels met het staatshoofd en andere leden van het Koninklijk Huis. De nieuwe zegel is vanaf begin 2014 verkrijgbaar.

De nieuwe postzegel is ontworpen door kunstenaars Job Smeets en Nynke Tynagel van Studio Job uit Antwerpen. Zij deden begin vorig jaar veel stof opwaaien met een 'Buchenwaldhek'. Het ontwerp daarvan zou verwijzen naar elementen van het concentratiekamp, zoals rokende schoorstenen en prikkeldraad.

Er zijn drie varianten van de zegel gemaakt: rood, wit en blauw, naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Blauw is voor kleine enveloppen, rood voor zwaardere brieven, wit voor internationale post. Het ontwerp van de postzegel verwijst volgens PostNL naar de allereerste Nederlandse zegel.

Totstandkoming

Het Museum voor Communicatie heeft ter gelegenheid van de nieuwe koningszegel de tentoonstelling XXS Dutch Design ingericht. Deze expositie laat het ontwerpproces van bijzondere postzegels door verschillende kunstenaars en ontwerpers zien. De totstandkoming van de gloednieuwe zegel van de koning neemt een prominente plek in.

De beeldenaar van koning Willem III, die in 1849 de troon beklom, sierde de eerste Nederlandse postzegel. De zegel verscheen eind december 1851 en was vanaf 1 januari 1852 te koop met waarden van 5, 10 en 15 cent.

Bekijk beelden van de onthulling: