Een 42-jarige man uit Almelo heeft woensdag tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen, wegens een aanval met een klauwhamer op een ambtenaar in zijn woonplaats. 

De man heeft het slachtoffer twee keer met de hamer op het hoofd geslagen.

Volgens de rechtbank heeft de verdachte het misdrijf in psychotische toestand gepleegd en was hij daardoor volledig ontoerekeningsvatbaar. Een celstraf is daarom ook niet op zijn plaats. De man moet de ambtenaar, die ernstig gewond raakte, een schadevergoeding van bijna 14.000 euro betalen.

Op 6 februari liep de verdachte met de hamer zijn huis uit, vastbesloten iemand van de politie of gemeente iets aan te doen. In het gemeentehuis viel hij het slachtoffer aan.

De man heeft verklaard dat hij zijn arm zo ver mogelijk naar achteren bewoog toen hij sloeg. Bij de eerste klap stond zijn slachtoffer voor hem, bij de tweede lag het op de grond.

Wraak

De man had zich in het verleden onheus bejegend gevoeld door politie en gemeente. Hij wilde wraak nemen. Omdat hij onderweg geen politieagent tegenkwam, werd zijn slachtoffer een volstrekt willekeurig gekozen gemeenteambtenaar. Volgens de rechtbank gaat het om een poging tot moord.

De verdachte lijdt al jaren aan schizofrenie en heeft last van wanen. Volgens de rechtbank is het gevaar voor herhaling groot. Om die reden vond de rechter plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor een jaar, zoals bepleit door de advocaat van de man, geen afdoende maatregel. De rechter heeft de eis van het Openbaar Ministerie gevolgd.

Het slachtoffer kampt nog volop met de gevolgen van het incident, dat diep heeft ingegrepen in zijn leven en dat van zijn gezin. De man liep onder meer een schedelbreuk en een hersenkneuzing op.