De Amsterdam Arena onderzoekt de veiligheidssituatie in het stadion nadat een Ajax-supporter dinsdagavond bij de wedstrijd Ajax-FC Barcelona van de tribune was gevallen. 

Er zijn al camerabeelden bestudeerd en er is met omstanders gesproken, liet directeur Henk Markerink woensdag weten.

Tijdens de wedstrijd viel de supporter vanaf de eerste rij van de tribune van de F-side ongeveer 4 meter naar beneden, in de betonnen gracht. Hij liep daarbij ernstig hoofdletsel op. Een traumahelikopter en twee ambulances rukten uit om de man te helpen. Hij ligt woensdag nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis.

Markerink gaat in samenspraak met de politie en de directie van Ajax bekijken of aanvullende maatregelen nodig zijn.

"De situatie is op zich niet onveilig", verklaart de directeur. "Elke brug of viaduct heeft een hekje waar je overheen kunt vallen." Het hek in de ArenA is 1,10 meter hoog. Door het verder verhogen wordt het zicht op het voetbalveld ontnomen.

De betonnen gracht is aangelegd om te voorkomen dat supporters het voetbalveld op kunnen komen. Markerink: "Dat is voor de bescherming en veiligheid van de spelers. Dat is een eis van de KNVB."

Maatregelen

De KNVB meent dat acute maatregelen niet nodig zijn. "Het is vreselijk als zoiets gebeurt, maar de ArenA is een goedgekeurd stadion", zei een woordvoerder. 

"Ze voldoen aan alle eisen." Ook de internationale voetbalbonden UEFA en FIFA hebben het stadion goedgekeurd. De ArenA denkt over enkele weken te weten of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Ernstig

Het is de eerste keer sinds de ingebruikname van het stadion in 1996 dat er zich zo'n ernstig incident heeft voorgedaan. 

In 2003 viel een supporter naar beneden die op de rand van het hek ging staan, maar hij raakte slechts lichtgewond. Een andere keer sprong een toeschouwer naar beneden in de gracht. Ook zijn verwondingen vielen mee.