Ook de ouders en zussen van Edwin de Roy van Zuydewijn zijn door de Nederlandse geheime diensten gevolgd. 

Dat meldt De Groene Amsterdammer woensdag na inzage van een 'zeer vertrouwelijk document'. Aanleiding voor de publicatie van het weekblad is een verklaring van A.W.G.M. Appels, voormalig hoofd van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) van 4 maart 2003. 

In een Kamerbrief die toenmalig premier Balkenende zes dagen na de verklaring van Appels opstelde over 'Margaritagate', de rel over het conflict tussen Margarita de Bourbon de Parme en De Roy van Zuydewijn en het Koninklijk Huis, liet hij een passage over de ouders en zussen weg. 

De brief van Balkenende zorgde in 2003 voor opschudding omdat de premier daarin toegaf wat door zijn voorganger Wim Kok was ontkend: De Roy van Zuydewijn werd door de geheime diensten gevolgd.

Agent

NRC Handelsblad meldde in april dat De Roy van Zuydewijn in de zomer van 2012 ongevraagd gezelschap kreeg van een Italiaanse veiligheidsagent. Onbekend is of ook zijn ouders en zussen nog altijd worden gevolgd, meldt De Groene Amsterdammer.

De Tweede Kamer debatteert volgende week over de affaire.

Tevreden

De Roy van Zuydewijn is naar eigen zeggen tevreden over de publicatie in De Groene. ''Mijn destijds 73-jarige moeder moest de geheime recherche letterlijk met kracht buiten de deur houden."

Hij zei tevens dat geheim agenten met revolvers probeerden het huis van zijn zus binnen te dringen. ''De gekte ten top." Twee keer deed hij in het verleden een beroep op de Nationale ombudsman, maar dat leidde tot weinig.