Het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland daalt. In 2012 werden er 1,14 miljoen criminele acties genoteerd door de politie. 

Dat blijkt uit het rapport Criminaliteit en Rechtshandhaving 2012, waarin cijfers staan van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Raad voor de Rechtspraak en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Dat is 15 procent minder dan in 2005, aldus de onderzoekers. Het aantal vermogensmisdrijven, vernielingen, gewelds- en seksuele misdrijven, verkeersmisdrijven en drugsmisdrijven liep stuk voor stuk terug. Alleen het aantal misdrijven waarbij een (vuur)wapen wordt gebruikt, nam toe met 8 procent sinds 2005, zo meldden de onderzoekers.

En wie kijkt naar de uitgesplitste categorieën ziet dat ook het aantal gevallen van zakkenrollen (23 procent), heling (38 procent), winkeldiefstal (9 procent) en afpersing (29 procent) groeide.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Bedreiging

Uit het rapport blijkt verder dat ook een steeds kleiner percentage van alle Nederlanders te maken krijgt met criminaliteit. In 2012 was ongeveer 1 op de 5 mensen in Nederland slachtoffer van één of meer misdrijven. De kans is het grootst om bedreigd of beroofd te worden. Ongeveer 1 op de 8 Nederlanders werd het slachtoffer van cybercriminaliteit, zoals hacken of cyberpesten.

Het aantal zaken dat werd afgedaan met een sepot steeg sinds 2005 met 48 procent naar ongeveer de helft van alle zaken. Dat houdt in dat het Openbaar Ministerie (OM) besluit om een strafbaar feit niet te vervolgen. In 90 procent van de zaken die wel voor de rechter komen, wordt een verdachte schuldig verklaard.

Ongeveer 1 op de 10 verdachten wordt vrijgesproken of ontslagen van rechtsvervolging; dat is een stuk meer dan in 2005.