In de provincie Groningen heeft in de nacht van dinsdag op woensdag weer een lichte aardbeving (kracht 2,0 op de schaal van Richter) plaatsgevonden. Het epicentrum lag bij Appingedam.

Dat meldde het KNMI. Mensen kunnen zulke schokken net voelen.

In het noorden zijn deze maand al zeven aardbevingen en trillingen geweest. Een daarvan, bij Annen, was met een kracht van 2,4 sterker dan die van afgelopen nacht. Sommige aardbevingen zijn zo licht dat ze niet worden gevoeld. Ze richten ook geen schade aan.

De bevingen hangen samen met de gaswinning in het gebied.

Duidelijkheid

De NOS meldde dinsdag dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en het ministerie van Economische Zaken rekening houden met aardbevingen met een kracht van 4,5 tot 6 op de schaal van Richter. Een woordvoerder van minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet weten dat een onderzoek daarnaar nog loopt. Naar verwachting komt er pas in januari duidelijkheid.

Vorig jaar augustus was in Groningen een aardbeving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Toen zeiden experts al dat de tot dusver gehanteerde maximumkracht van 3,9 te laag was.