De 42-jarige Debby R. die 16 jaar cel opgelegd kreeg voor moord op haar zoontjes Joey (10) en Jayden (7), moet in hoger beroep 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging krijgen.

Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag voor het hof in Arnhem.

Debby R. ging in hoger beroep omdat zij tbs wil. Eerder was tbs niet aan de orde omdat er geen kans op herhaling leek te zijn, maar na meer onderzoek lijkt dat toch het geval.

De jongens kregen januari 2012 in Terwolde een dodelijke overdosis medicijnen, concludeerde de rechtbank in Zutphen.

Scheiding

De moeder moest na arbeidsongeschiktheid en de scheiding van haar man door geldgebrek hun huis in Spijkenisse uit. Ze ging met de kinderen en een nieuwe vriend samenwonen in een chalet in Terwolde.

Volgens getuigenverklaringen zinspeelde ze meermalen op zelfmoord en daarbij 'de kinderen meenemen’. De nieuwe vriend trof de vrouw gewond op bed aan met de dode jongens ernaast.

Dodelijke dosis

Ze had op internet gezocht naar de woorden 'dodelijke dosis’ in combinatie met namen van medicijnen waarvan ze kort tevoren een voorraad had gekregen. De verpakkingen werden in een afgesloten zak in een container gevonden.

De vrouw zegt dat een zoontje zelf medicijnen zat in te nemen toen ze terug kwam van het uitlaten van de hond. Ze herinnert zich daarna niets meer en weet niet hoe het verder is gegaan.

Het gerechtshof las op dat ze bij de politie nog verklaarde dat ze dood wilde en de kinderen mee wilde nemen omdat ze die niks te bieden had. Haar advocate stelde dat ze niet volgens een plan handelde, maar in een opwelling. De advocate pleitte voor een veroordeling wegens dubbele doodslag in plaats van dubbele moord.

Opnieuw onderzocht

Op verzoek van de advocate is de vrouw opnieuw onderzocht. Volgens dit nieuwe onderzoek is het zonder behandeling mogelijk dat de vrouw bij mislukking of teleurstelling zich weer destructief op een ander richt. Tbs komt daarmee toch in beeld.

Uitspraak volgt 10 december.