Veel politiemensen hebben ook privé te maken met geweld vanwege hun werk bij de politie. Eén op de drie agenten blijkt buiten werktijd slachtoffer te zijn geweest van arbeidsgerelateerd geweld.

Dat blijkt uit een enquête die politievakbond ACP hield. De agenten hebben te maken met bedreigingen, intimidatie of fysiek geweld, bijvoorbeeld na een aanhouding.

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie zegt in een reactie tegen Eenvandaag zich "rot geschrokken" te zijn.

Hij laat weten een "diepgravend" onderzoek in te stellen. ''Ik wil heel precies weten waar en bij welke onderdelen dit speelt, hoe dit kan en welke maatregelen we moeten treffen."

Invloed

Van alle ACP-leden heeft 87 procent te maken gehad met geweld tijdens het werk. Daarvan is ongeveer de helft van de ondervraagden van mening dat de confrontatie met geweld invloed heeft op hun werk.

Het zorgt voor stress (48 procent), lichamelijke pijn (30 procent) en ook gaan politiemensen door het geweld met minder plezier naar hun werk (26 procent).

Van alle ondervraagde politiemensen ervaart 38 procent druk op het gezinsleven of de relatie en 28 procent kampt met ernstige emotionele problemen.

Onderbelicht

Het merendeel van de ACP-leden is van mening dat geweld tegen politie het belangrijkste onderwerp is waar de ACP zich mee bezig moet houden.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is het probleem tot nu toe onderbelicht. "Confrontaties met geweld hebben niet alleen forse gevolgen voor het werk van collega's. Ze hebben bovendien een enorme impact op het privéleven van de betrokken collega's. Veel mensen realiseren zich dat helaas niet." 

De bond wil dat er meer aandacht komt voor de risico's van geweld in de dagelijkse praktijk. Zo zouden daders nog zwaarder moeten worden gestraft, moeten er meer en betere trainingen komen om fysiek en mentaal weerbaarder te zijn en zou de nazorg beter moeten.