Veel mensen op Bonaire hebben ''hun kaken op elkaar gehouden'' tijdens een onderzoek naar corruptie en fraude door lokale politici.

Dat stelde officier van Justitie Leomar Angela maandag op Bonaire tijdens de regiezitting van de zaak tegen Ramonsito Booi, jarenlang de belangrijkste politieke leider van het eiland, diens rechterhand Burney el Hage en zijn echtgenote.

Volgens de officier betrof het onderzoek in de zogenaamde Zambezi-zaak 'echt monnikenwerk'. Hij verweerde zich daarmee tegen kritiek van de advocaat van de verdachten, Geert-Jan Knoops.

Die stelde dat de zaak, die in 2009 begon, veel te lang heeft geduurd en grote persoonlijke schade aan de verdachten heeft gebracht. De rechter doet op 9 december uitspraak.

Knoops noemt de zaak 'onwettig' omdat het Hof al in 2010 had besloten dat de zaak moest worden stopgezet. Maar in 2011 toch is doorgezet. De advocaat stelde na afloop niets anders te verwachten dan dat de rechter besluit te stoppen met de zaak.

Giften

De zaak heeft voor veel opschudding op het eiland gezorgd. Booi zou giften hebben aangenomen en onder meer valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij de aankoop van een terrein. El Hage zou giften hebben aangenomen in ruil voor vergunningen en samen met zijn echtgenote hypotheekfraude hebben gepleegd.

Vorige week schreef NRC Handelsblad dat de AIVD jarenlang Booi en El Hage heeft afgeluisterd. Dat aspect werd maandag in de rechtzaal niet naar voren gebracht