De gevangenis in het Russische Moermansk waarin de opgepakte actievoerders van Greenpeace werden vastgehouden, was ,,natuurlijk niet luxe, maar uit te houden''. 

Dat zei één van de twee Nederlandse actievoerders, Faiza Oulahsen, maandag in een interview met de NOS.

Eerder schreef Oulahsen in een brief in het AD over ''lekkende waterleidingen, een raam dat niet dicht kon, sanitair dat gebrekkig functioneerde en ratten die 's nachts hun weg naar mijn smerige cel vonden''.

In Sint-Petersburg kwam ze weer in slechtere omstandigheden terecht. ''Ik ga ervan uit dat ze een reëel beeld gaf in haar brieven'', aldus de woordvoerder.

Tijdens het interview zei ze ook dat het eten ruim voldoende was, maar van slechte kwaliteit. ''Het eten bestond voor 80 procent uit aardappelen en zo nu en dan soep'', aldus Oulahsen. 

Zeeman

De activiste zat samen met Mannes Ubels vast in de Russische gevangenissen.Ubels voelt zich in de eerste plaats zeeman, zo zei hij in het interview. Maar wel eentje die doelbewust voor Greenpeace heeft gekozen. ''Ik doe dit al dertien jaar en het liep steeds goed af. Nu het een keer misging, moet je niet zeuren'', aldus Ubels.

Na hun vrijlating op borgtocht heeft Oulahsen genoten van een goede maaltijd en nam Ubels een glas whisky. Beiden houden hoop op een goede afloop, zeker nu de wereld hen steunt. ''Ik ga er vanuit dat we voor de jaarwisseling thuis zijn'', zei Oulahsen.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland