Volgens de scholenranglijst die ieder jaar in de Volkskrant wordt gepubliceerd kunnen scholen in een achterstandswijk net zo goed presteren als scholen in "betere wijken". In sommige gevallen zelfs beter.

Dat blijkt uit de ranglijst van 2013, gemaakt door onderwijssocioloog en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht Jaap Dronkers, die de Volkskrant zaterdag publiceerde.

Dronkers kent een aantal scholen uit achterstandswijken hoge cijfers toe.

Zo krijgen het vwo van het Hugo de Groot College in Rotterdam-Zuid en het Edith Stein College in Den Haag beiden een 7,5. Hetzelfde schoolniveau op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam Zuidoost krijgt een zeven.

Voorbeelden van scholen in "betere wijken" zijn het Parcival College in Groningen (3,5 voor vwo), het Vathorst College in Amersfoort (4 voor vwo) en het Montessori College Arnhem (een 3 voor havo).

Zo'n negentig scholen krijgen een 10 van Dronkers. Op deze lijst figureren onder meer het Vossius Gymnasium in Amsterdam, de vwo-afdeling van de Thorbecke Scholengemeenschap, de havo van het Corlaer College in Nijkerk en een groot aantal vmbo's.

Nieuwkomers

Opvallend zijn de nieuwkomers in de lijst van beste scholen. Zo klom de vwo-afdeling van het Montaigne Lyceum in Den Haag in een jaar tijd op van een 5,5 naar een 10.

Volgens Dronkers zijn deze stijgers te verklaren door de strengere examenregels. ''Veel scholen hebben zich extra ingespannen om daaraan te voldoen, met als bijkomend effect dat hun leerlingen minder onvoldoendes haalden dan voorheen'', aldus de hoogleraar.

Dronkers kijkt voor het samenstellen van zijn lijst onder meer naar de eindexamencijfers. Ook vergelijkt hij de prestaties van bovenbouwleerlingen met het advies dat de kinderen hadden meegekregen van hun basisschool.

Als de prestaties boven het advies uitkomen, krijgt een school bonuspunten. De huidige lijst is gebaseerd op eindexamenresultaten van 2012.