Nederland is tussen 1946 en 1968 afgeluisterd door de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit een document van voormalig NSA-medewerker Edward Snowden dat is ingezien door NRC Handelsblad, zo schrijft de krant zaterdag.

Uit het document zou niet blijken of het afluisteren na 1968 ophield.

Wel valt te lezen dat de NSA het afluisteren van Nederland verborgen wilde houden. Officiële documenten die aantonen dat Nederland doelwit is, mogen niet worden gepubliceerd. De VS zou bang zijn dat dit de relatie met Nederland in gevaar brengt.

Contraterrorisme

Naast Nederland zijn ook onder meer België, Duitsland en Frankrijk door de Amerikanen afgeluisterd. Nederland was een zogeheten 'derde partij' die volgens de NSA ''unieke en waardevolle inzichten in contraterrorisme, antiproliferatie, en regionale veiligheidsproblemen'' leverde.

De krant komt met een kaart met locaties die zouden zijn afgeluisterd. Een aantal van die plekken is onherkenbaar gemaakt.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch liet vrijdag op zijn blog weten dat de redactie elke keer als ze dit soort documenten gaat publiceren, een afweging maakt tussen verschillende belangen.

"Daarbij gaat het altijd om de vraag of het maatschappelijk belang van openbaarheid en transparantie over de activiteiten van veiligheidsdiensten opwegen tegen het belang van geheimhouding die veiligheidsdiensten hebben bij de uitvoering van hun taken", aldus Vandermeersch in zijn blog. 

Greenwald

Een aantal onderzoeksjournalisten van de NRC-redactie hebben de afgelopen maanden samengewerkt met de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die voor onder meer de Britse krant The Guardian over de Snowden-documenten schrijft.

Tijdens de samenwerking stond Greenwald onder contract bij de NRC, dat betekent dat hij aan dezelfde ethische en redactionele regels moet voldoen als andere NRC-journalisten.

NRC heeft aangekondigd de komende tijd met meer onthullingen uit de Snowden-documenten te komen.

Aftappen

De afgelopen maanden onthulden de documenten, die door klokkenluider Edward Snowden in de openbaarheid zijn gebracht, dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA ook buiten de Verenigde Staten actief was. 

In veel landen, zoals in Duitsland, is de relatie met de Verenigde Staten daardoor onder druk komen te staan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal binnenkort naar Duitsland afreizen om de betrekkingen te verbeteren

Het was al eerder bekend dat ook Nederlanders zijn afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst. In oktober werd bekend dat er zeker 1,8 miljoen Nederlandse telefoonnummers zijn afgetapt door de NSA. Hoe lang de Amerikaanse veiligheidsdienst al in Nederland afluisterde was nog niet bekend. 

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken