De Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels zijn vrijdagochtend op borgtocht vrijgelaten. 

Dat meldt Greenpeace. De organisatie is "opgelucht" met deze "eerste stap". Buiten de gevangenispoorten werd Oulahsen opgewacht door leden van Greenpeace.

Zij wordt nu naar een "safehouse" gebracht, meldt een woordvoerder van de milieuorganisatie aan NU.nl. Daar kan ze bellen met familie, douchen en tot rust komen. 

Volgens de woordvoerder is het nog onduidelijk wat er daarna precies gebeurt. De voorwaarden voor de vrijlating zijn volgens Greenpeace nog altijd niet geheel duidelijk. 

Kapitein

De kapitein van de Arctic Sunrise, Peter Willcox, is ook vrijgelaten in afwachting van het vervolg van zijn proces.

Oulahsen (26) en Ubels (42) hoorden woensdag van de Russische rechter dat ze op borgtocht vrij mochten komen.

De buitenlandse activisten van Greenpeace die in Rusland op borgtocht zijn vrijgelaten, mogen het land niet uit zolang de strafrechtzaak nog loopt. Ze mogen ook Sint-Petersburg niet verlaten. 

Schip

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd op 19 september in de poolzee geënterd door de Russische kustwacht. Greenpeace voerde actie tegen een boorplatform ten noorden van Rusland.

Sindsdien werd de dertigkoppige bemanning vastgehouden, eerst in een gevangenis in Moermansk en sinds vorige week in Sint-Petersburg. Ze zijn aangeklaagd voor piraterij en hooliganisme, maar het is niet duidelijk of die eerste aanklacht nog steeds geldt.

Hooliganisme

Nederland eist dat de aanklachten worden ingetrokken en dat de Arctic Sunrise en de opvarenden Rusland mogen verlaten. Nederland heeft daarom een zaak aangespannen bij het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg. Dat doet vrijdag om 15.00 uur uitspraak.

Vooralsnog is onduidelijk of Rusland zich iets gaat aantrekken van de uitspraak van het tribunaal: eerder liet het land weten het instituut in deze zaak niet te erkennen. 

Bekijk de reactie van Ubels na zijn vrijlating:

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland