Reizigersvereniging Rover wil opheldering van de Nederlandse Spoorwegen (NS) over het weghalen van kaartautomaten op treinstations. 

De organisatie zegt dat reizigers lang in de rij moeten staan bij resterende kaartautomaten en dat zij daardoor vaker hun trein dreigen te missen.

Veel mensen reizen tegenwoordig op een ov-chipkaart en hebben daarvoor geen kaartjesautomaat meer nodig, maar volgens Rover is het nog "helemaal niet zo ver dat de papieren kaartjes zijn afgeschaft".

Rover vindt het "prima dat het gebruik van de ov-chipkaart wordt gestimuleerd, maar dit moet niet ontaarden in een situatie waarin NS zijn klanten die een kaartje willen kopen, het leven zuur gaat maken", schrijft Rover aan NS.

Rover zegt meldingen uit heel Nederland te hebben gekregen over de zaak. Volgens Rover gaat het onder meer om stations in Zoetermeer, Delft, Rotterdam Centraal, Deventer, Woerden, Maarn, Nieuwekerk ad IJssel, Den Bosch, Goes, Nijmegen, Boxmeer, Amersfoort Schothorst, Arnhem Velperpoort en Leiden Centraal.

NS

De NS erkent in een reactie kaartautomaten te hebben verwijderd. Het gaat hierbij om verouderde automaten die geen muntgeld en anonieme chipkaarten kunnen uitgeven. Daarvan zijn het afgelopen jaar een aantal weggehaald. 

Het ging daarbij volgens de NS alleen om automaten die weinig worden gebruikt. De komende maanden staan er geen verwijderingen van automaten op de planning. 

OV-Chipkaart

Verder tekent de NS aan dat het gebruik van de OV-chipkaart toeneemt. Daarbij zijn er al 1,3 miljoen kaarten die automatisch worden opgeladen.

"De klant hoeft zo steeds minder vaak langs een automaat. Het gebruik van de NS-kaartautomaten neemt dan ook al geruime tijd af."