Actievoerders van Greenpeace hebben donderdagochtend een kantoor van Shell in Rotterdam beklommen en een grote afbeelding van activiste Faiza Oulahsen opgehangen. Op de grond staan activisten met portretten van de 'Arctic 30'

Dat liet een woordvoerder van de milieuorganisatie weten.

De zes werden meegenomen naar het politiebureau en kregen ieder een boete van negentig euro. Dat laat een politiewoordvoerder weten. De actie tegen olieboringen in de Noordpool werd rond 13.15 uur beëindigd.

De Nederlandse Oulahsen werd in september opgepakt bij een protest tegen olieboringen ten noorden van Rusland, net als 29 andere bemanningsleden van het schip Arctic Sunrise.

De activiste kreeg woensdag na ruim twee maanden gevangenschap te horen dat ze op borgtocht vrijkomt. Op het doek van vijftien bij vijftien meter staat de tekst: ''Shell, dit is de prijs van olie uit het Noordpoolgebied''. Van de andere opvarenden staan portretten op straat.

Shell overweegt tot woede van Greenpeace om naar olie te boren in het Noordpoolgebied. De milieuorganisatie protesteert daarom regelmatig tegen het energieconcern. Greenpeace vreest voor milieuschade door lekkages. ''Die kans is levensgroot en er is geen hulp in de buurt als het fout gaat.''

Gazprom

Bovendien is Shell volgens Greenpeace betrokken bij de zaak rond de Arctic Sunrise. Het boorplatform waartegen werd geprotesteerd, is van Gazprom, dat samen met Shell naar olie wil boren in de Petsjora Zee ten noorden van Rusland. Greenpeace vindt dat Shell zich niet in moet laten met bedrijven als Gazprom.

''We respecteren het recht om te protesteren zolang niemands veiligheid in het geding komt'', liet een woordvoerder van Shell weten in reactie op de actie in Rotterdam. Greenpeace noemt dat opvallend, aangezien volgens de organisatie ''juist Shell het niet zo nauw neemt met de veiligheid bij boringen''. Volgens de woordvoerder van Greenpeace is het protest volledig veilig verlopen.

Het doek blijft hangen aan het gebouw ''totdat Shell de boodschap gezien, begrepen en liefst ook beantwoord heeft'', benadrukte Greenpeace.

'Niet betrokken'

Een woordvoerder van Shell zegt donderdag dat het bedrijf op geen enkele manier betrokken is bij de ontwikkelingen rond het boorplatform van Gazprom. Shell werkt met Gazprom samen in Siberië en voor de Russische oostkust "maar we doen niets met ze in het poolgebied", aldus de zegsman. "Dat kunnen wij niet vaak genoeg benadrukken."

Shell en Gazprom tekenden afgelopen zomer een intentieverklaring om samen te werken op mogelijke projecten in de toekomst. Tot op heden is daar volgens de woordvoerder nog geen concreet project uit voortgekomen. "De aantijgingen van Greenpeace zijn dus gewoon niet waar. De schuld ligt niet bij Shell", zei de woordvoerder.