De Alhuraa Universiteit in Den Haag heeft lange tijd diploma's verstrekt, ook al had de onderwijsinstelling daar geen accreditatie voor.

De universiteit is doorgegaan met het uitdelen van diploma's, ook nadat zij een waarschuwing had gekregen van het ministerie van Onderwijs.

Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de rechtszaak tegen de Alhuraa Universiteit.

Tot een paar dagen geleden zou op de Engelse site van de universiteit nog steeds de indruk gewekt worden dat er diploma's behaald konden worden, ook al is dat nooit zo geweest en is er nooit een verzoek tot accreditatie ingediend.

Geldboete

Het Openbaar Ministerie eist een geldboete van 70.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. Voorwaarde is dan dat op de Arabische en de Engelse versie van de site komt te staan dat de universiteit geen accreditatie heeft en dus geen diploma's mag uitgeven.

Volgens de advocaat betekent een boete van deze omvang de ondergang van de universiteit. Het banksaldo zou momenteel ongeveer 3000 euro bedragen.

De advocaat betoogde dinsdag ook dat het niet strafbaar is om als niet-erkende universiteit bachelor-en masterdiploma's uit te reiken. Het OM is het daar niet mee eens. Wel is het zo dat het begrip universiteit niet beschermd is.

Schadevergoeding

Een van de studenten van de universiteit moet een schadevergoeding krijgen van 4640 euro wegens oplichting, als het aan het OM ligt. De student zou drie jaar lang kosten gemaakt hebben voor de studie, onder meer voor het inschrijfgeld, terwijl niet duidelijk was dat het diploma dat ze zou krijgen, niet geldig was.

Volgens Alhuraa-voorzitter Faisel Tanak is het onmogelijk dat de studente niet wist dat haar diploma niet geldig zou zijn. Dat zou algemeen bekend zijn bij de studenten.

Volgens het OM heeft de Alhuraa Universiteit het vertrouwen dat de maatschappij moet hebben in diploma's ernstige schade toegebracht. Daarnaast zijn deze toestanden slecht voor de naam van het Nederlandse hoger onderwijs in het buitenland.

De rechter doet op 3 december uitspraak.