De landelijke actie 'Help de Filipijnen' heeft voorlopig 18.506.023 euro opgeleverd op giro 555. Dat is maandagavond bekendgemaakt aan het eind van de landelijke actiedag in Hilversum.

Het daadwerkelijke eindbedrag kan nog hoger worden, aangezien giro 555 nog weken open blijft staan voor lopende acties.

De hele dag hebben radio- en televisieprogramma's aandacht aan de inzamelingsactie besteed. Veel mensen namen de moeite om zelf een cheque langs te brengen in Hilversum. 

De landelijke televisie-actie begon om 6.00 uur en werd afgesloten met een talkshow op Nederland 1, RTL 4 en SBS 6, gepresenteerd door Humberto Tan, Bridget Maasland, Paul Witteman en Jeroen Pauw.

Regering

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking heeft daarnaast bekendgemaakt 4 miljoen euro extra uit te trekken voor hulp aan de Filipijnen. De regering stelde eerder al 2 miljoen euro beschikbaar.

De actiedag begon met een bedrag van bijna 8 miljoen euro op de rekening. Giro 555 werd maandag 11 november opengesteld door Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor giften voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen. Het officiële dodental is opgelopen tot bijna vierduizend.

Het geld gaat naar CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO, Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Terre des Hommes, Unicef en World Vision. Stichting Vluchteling, een andere organisatie achter de rekening, hoeft geen geld, omdat de stichting niet actief is in de Filipijnen.

Dankbaar

Henri van Eeghen, actievoorzitter van de SHO is erg dankbaar. "Het is overweldigend dat zoveel mensen in Nederland een gift hebben gedaan en in actie zijn gekomen voor de mensen op de Filipijnen." 

Volgens Van Eeghen is er ruim 54.000 keer gebeld naar het panel dat de donaties verwerkte. Ruim 2,1 miljoen mensen hebben getwitterd over de actie. Van Eeghen spreekt van ''een inspirerende, creatieve en ook spannende dag''.

''Wij zullen er alles aan doen om met het aan ons toevertrouwde geld zo veel mogelijk mensen in de Filipijnen op zo'n goed mogelijke manier te helpen'', aldus Van Eeghen.

Filipijnse ambassade

De Filipijnen zijn ''diep geroerd door de immense reactie op de actie van Giro 555'', meldt de Filipijnse ambassade in Den Haag op haar website. De Filipijnen bedanken alle deelnemers: ''Hun medeleven voor de mensen die zijn getroffen door de tyfoon raakt ons. Hun vrijwilligersgeest en gulheid ontroeren ons.''

De ambassade prijst ook de Filipijnse gemeenschap in Nederland. Zij hebben ''bayanihan'' (Filipijnse gemeenschapszin) laten zien door hun hulpacties voor het vaderland. Die instelling ''zal nooit wegslijten, waar iemand ook is''.

De wederopbouw van het rampgebied zal moeilijk zijn, benadrukt de ambassade. ''Maar Filipino's, trouw in geloof, veerkrachtig van geest en één in doel, zullen deze tragedie met klasse en kracht overwinnen. We vinden troost in de wetenschap dat de internationale gemeenschap, waaronder het Nederlandse volk, met ons is.''

Juiste manier

Unicef-ambassadeur Sipke Jan Bousema zette zich in voor de actie door deel uit te maken van het telefoonteam. Volgens hem is de actie precies wat mensen willen. "Volgens mij zijn we op deze wereld om elkaar te helpen. Ik vind het mooi en hartverwarmend dat er na zo'n ramp gelijk een initiatief als dit ontstaat", aldus Bousema tegenover NU.nl.

Bousema vertelde te merken aan de binnenkomende telefoontjes dat dit de juiste manier van actievoeren is. "Mensen willen een zijn met elkaar, dat doet ze goed."

De presentator snapt met het oog op Serious Request, waarbij in december actie gevoerd wordt tegen kindersterfte als gevolg van diarree, dat mensen keuzes maken welke actie ze gaan steunen.

"Het is ieder zijn goed recht om daarin keuzes in te maken, maar ik denk dat de twee heel goed samen gaan. De actie van 3FM heeft ook betrekking op de Filipijnen."

Verantwoordelijk

Ook fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme, maakte deel uit van het telefoonteam. Zij vindt vooral dat het de verantwoordelijkheid van Nederland is om zich voor de slachtoffers van de ramp in te zetten. "Wij zijn met zijn allen verantwoordelijk voor de klimaatverandering. Laten we ons dan ook verantwoordelijk voelen voor de gevolgen ervan."

"Nederland draagt voor een belangrijk deel bij aan de klimaatverandering met onze consumptie, onze manier van produceren en ons verbruik. Je ziet daar nu het effect van op de wereld", vertelde Thieme.

Betrokkenheid

Acteur Géza Weisz zei vooral warmte te voelen door de actie. "Ik ga straks met een heel goed gevoel naar huis. Je voelt de betrokkenheid van de mensen die bellen, dat doet me echt goed."

Weisz heeft er vertrouwen in dat het geld op de juiste plek terecht komt. "Als ik daaraan zou twijfelen zou ik hier niet zitten. We kunnen het natuurlijk nooit helemaal checken, maar daar ga ik gewoon vanuit."

Acute ramp

Feyenoordspeler Ruben Schaken vindt het moeilijk om te bepalen of een acute ramp andere aandacht verdient dan fundamentele problemen. "Bij acute rampen zoals deze is het heel moeilijk om te anticiperen op de situatie, hulpverlening moet snel opgang komen en het kost binnen korte tijd veel geld. Voor structurele problemen kan een plan gemaakt worden dat op langere termijn dan weer veel invloed heeft."

De voetballer hoopt dat het geld op de juiste plek terecht komt maar durft dat niet met zekerheid te zeggen. "Het is moeilijk in een commerciële wereld als deze, maar ik ga uit van het beste. We weten allemaal dat een deel van het geld dat gedoneerd wordt aan goede doelen soms in eigen zak verdwijnt."

Twitterverbod

Twitter heeft de SHO maandag op de nationale actiedag voor korte tijd een twitterverbod opgelegd. Het sociale mediateam reageert op alle binnengekomen tweets.

Dit had tot gevolg dat het twitteraccount @Giro555 over de limiet ging van 150 tweets per uur en tijdelijk in de 'twittergevangenis' belandde. SHO wist Twitter snel te overtuigen van het belang van de actie en kon daarna weer twitteren.

Top tien

De actie voor de Filipijnen komt niet in lijst van de tien acties van de Samenwerkende Hulporganisaties die het meeste opbrachten. De positie van de hulpactie na de tsunami van 2004 (ongeveer 230.000 doden) lijkt schier onaantastbaar. Die inzameling bracht 208,3 miljoen euro op.

Beweeg de cursor over de grafiek om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van SHO. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Alle berichten over de tyfoon in de Filipijnen

Actiedag Filipijnen

De landelijke actie 'Help de Filipijnen' heeft voorlopig 18.506.023 euro opgeleverd op giro 555. Dat is maandagavond bekendgemaakt aan het eind van de landelijke actiedag in Hilversum. © ANP
Het daadwerkelijke eindbedrag kan nog hoger worden aangezien giro 555 nog weken open blijft staan voor lopende acties. © ANP
Paul Witteman en Humberto Tan tijdens de gezamenlijke talkshow op Nederland 1, RTL4 en SBS6 voor de Nationale Actie Filipijnen voor giro 555. © ANP
Vreugde bij de aanwezigen als de tussenstand van de opbrengst rond 22.30 bekend wordt gemaakt. © ANP
Amper een kwartier na het begin van de landelijke actie voor de Filipijnen is de eerste tussenstand bekendgemaakt: 7.993.096 euro. Om 06.00 uur is de nationale radio- en televisieactiedag om via giro 555 geld in te zamelen van start gegaan. © ANP
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is maandag van 6 uur in de ochtend tot middernacht het actiecentrum van de nationale actiedag voor de Filipijnen. © ANP
Een vrijwilliger van het belteam van de Nationale Actie Filipijnen voor Giro 555 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De hele dag zullen publieke en commerciële radio- en tv-zenders uitzendingen verzorgen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen © ANP
Acteur Tim Haars zit in het belteam van de Nationale Actie Filipijnen voor Giro 555. © ANP
CDA-leider Sybrand van Haersma Buma aan de telefoon tijdens de Nationale Actie Filipijnen voor Giro 555. © ANP
Jet Bussemaker Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij de Nationale Actie. © ANP
Zanger Niels Geuzenbroek treed op in de Radio 2 studio. © ANP
NOS presentator Herman van der Zandt verzorgt de televisiepresentatie tijdens de nationale actiedag. © ANP
Loïs Lane in actie voor giro 555 in Hilversum. © NU.nl/Bob Thomas