Sinterklaas is zondagochtend rond 10.00 uur met zijn pieten Amsterdam binnengevaren. Na zijn bezoek aan Groningen op zaterdag, bezocht de goedheiligman zondag de Nederlandse hoofdstad.

Na een vaartocht over de Amstel zette Sinterklaas rond 10.00 uur voet aan de wal bij het Scheepvaartmuseum. Vlak voordat de stoomboot aanmeerde, vuurde het VOC-schip naast het museum twee schoten af bij wijze van welkom.

Burgemeester Eberhard van der Laan verwelkomde de Sint. "We zijn zo blij dat u er bent. We konden niet ophouden er over te praten de afgelopen weken"", aldus Van der Laan.

"U bent zo druk geweest met mijn komst. We hebben zwaar weer gehad, maar ik en de pieten zijn heel blij hier te zijn'', zo antwoordde de goedheiligman, die daarna op zijn paard klom en aan een tocht door de hoofdstad begon.

Zwarte Piet

De Sint werd bij de intocht vergezeld door ongeveer zeshonderd zwarte pieten. 

In tegenstelling tot de intocht in Groningen, waren bij de intocht in Amsterdam enkele aanpassingen gedaan aan de zwarte pieten. Zo droegen zij geen oorringen en een andere kleur lippenstift. Ook mochten ze variëren in haardracht.

Dit besluit was genomen naar aanleiding van klachten dat het fenomeen Zwarte Piet racistisch is. Minstens één groepering had om diezelfde reden aangekondigd te demonstreren tegen Zwarte Piet bij de intocht.

Rug toekeren

De Stichting Nederland Wordt Beter had haar sympathisanten opgeroepen de intocht zondag 'letterlijk de rug toe te keren' bij aankomst van Sinterklaas op de Dam. De stichting vindt het hulpje van de goedheiligman racistisch.

Toen de Sint rond 13.30 bij de Dam arriveerde, hadden ongeveer twintig demonstranten zich verzameld. Hun protest tegen Zwarte Piet verliep rustig. Sommigen hadden hun mond dichtgeplakt met tape uit protest.

Rond 14.00 uur vervolgde de Sint zijn tocht door de stad met uiteindelijk een toespraak vanaf het balkon van de Stadsschouwburg als sluitstuk van het welkomstprogramma.

Waarde

Burgemeester van der Laan zei na afloop van de intocht blij te zijn dat de anti-zwarte pietdemonstranten de intocht van Sinterklaas in zijn waarde hebben gelaten.

"Amsterdammers hebben vandaag laten zien dat ze groots kunnen feestvieren! In de eerste plaats zeer veel lof voor alle vrijwilligers die de sinterklaasintocht mogelijk hebben gemaakt en dank aan de aanwezige agenten voor hun zorgvuldige begeleiding", liet de burgemeester verder weten.

"Ik kan alleen maar trots zijn op hoe zij, met al die honderdduizenden bezoekers, Sinterklaas vandaag hebben verwelkomd in onze stad."

Opperbeste stemming

Volgens de organisatoren heerste gedurende de gehele optocht een opperbeste sinterklaas-stemming in Amsterdam. Langs de route die de goedheiligman op zijn paard aflegde stonden duizenden kinderen verkleed als pietjes, sommigen zwart geschminkt, anderen met zwarte vegen, regenboogkleuren of zonder schmink.

De intocht had ook veel buitenlandse media naar de Nederlandse hoofdstad getrokken. Zo waren cameraploegen van onder meer ARD, VRT en Al Jazeera aanwezig.

De politie had het gedurende het grootste gedeelte van de dag rustig. Agenten moesten een enkele keer in actie komen toen een man op een afgesloten rijbaan ging staan en weigerde te vertrekken. Verder verliep de intocht zonder noemenswaardige incidenten.

Bekijk beelden:

Groningen

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Groningen werd de goedheiligman geflankeerd door negen agenten die als Zwarte Piet waren verkleed. De negen agenten maakten deel uit van een arrestatie eenheid. Dat meldt RTV Noord op basis van bronnen.

De politie was bang voor ongeregeldheden die zouden kunnen ontstaan vanwege de verhitte discussie over Zwarte Piet. De negen politiepieten droegen kogelvrije vesten en waren gewapend. De intocht verliep uiteindelijk zonder ongeregeldheden.

Lezersfoto's op NUfoto | Upload zelf foto's

Achtergrond: Zwarte Piet voegde zich geruisloos bij Sinterklaas