Ook op Curaçao is Sinterklaas zaterdagochtend (lokale tijd) per boot aangekomen.

In de haven van Willemstad kwam de goedheiligman met tientallen zwarte en gekleurde pieten aanvaren. Hij werd enthousiast onthaald door duizenden kinderen met hun ouders.

Sint zelf was iets witter geschminkt. De pieten hadden zwarte schmink of roze, rode, groene of blauwe schmink. Ook waren er pieten met combinaties van verschillende kleuren schmink.

Politieke partijen op Curaçao hebben in het verleden vaker aangegeven tegen de koloniale verklaring van Zwarte Piet te zijn.

Door de 'Zwarte Piet is Racisme-actie' van de Curaçaose kunstenaar Quincy Gario in Nederland wordt er op het eiland meer gediscussieerd over Zwarte Piet. Niettemin waren er geen protesten of demonstraties.

Negatieve discussie

De intocht, met subsidie van de regering, stond dan ook niet ter discussie. Premier Ivar Asjes heeft zich in het verleden uitgesproken als tegenstander van de traditie.

In de afgelopen weken wilde hij echter niet ''ingaan op een negatieve discussie'' en benadrukte dat de overheid ook volgend jaar nog subsidie zal geven voor de intocht.

Daarna is het contract met het Sint-comité beëindigd en is het de vraag of de regering nog subsidie zal geven.

Lezersfoto's op NUfoto | Upload zelf foto's

Achtergrond: Zwarte Piet voegde zich geruisloos bij Sinterklaas