Sinterklaas en zijn pieten hebben zaterdag rond 12.25 uur onder grote belangstelling veilig voet aan wal gezet in de haven in Groningen.

Lezersfoto's op NUfoto | Upload zelf foto's

De Zuiderhaven stond al voor het middaguur bomvol zingende kinderen. Kleinere bootjes en pieten in kano's begeleidden de stoomboot.

Pakjesboot 12 voer volgens planning via de Hoge en Lage der A de haven van de Martinistad in.

Vooraf waren kinderen nog ongerust of dat wel zou lukken, want het Sinterklaasjournaal meldde vrijdag nog dat de stoomboot de verkeerde kant uit ging.

Binnenstad

Nadat de Sint in de Zuiderhaven aan wal was gegaan, maakte hij op zijn paard een tocht door de binnenstad van Groningen. Onderweg waren er optredens van muzikanten en acrobaten.

Op de Grote Markt stonden vele duizenden kinderen de sint op te wachten. De sinterklaasliedjes werden uit volle borst meegezongen.

Volgens burgemeester Ruud Vreeman, voor wie het zijn eerste grote publieke optreden als burgervader was, is de intocht "een groot feest" geworden. De burgemeester sprak van een geweldige sfeer in Groningen. "Dit was Groningen op z'n best."

De gemeente had van tevoren verwacht dat ongeveer 50.000 mensen Sinterklaas zouden verwelkomen. Die verwachting kwam uiteindelijk ook uit.

Fantasische ontvangst

Sinterklaas sprak zelf bij een persconferentie na de intocht van een fantastische ontvangst. "Onderweg zagen we ontzettend veel blije kinderen in de weilanden en langs de kades staan. Dat was ontroerend", vond de goedheiligman.

Tijdens de persconferentie liet Sinterklaas weten dat hij de discussie over Zwarte Piet een beetje heeft gevolgd. Volgens hem is het sinterklaasfeest voor iedereen. "Ongeacht waar je vandaan komt of welke religie je hebt. We houden van alle kleine en grote kinderen en willen er vooral een groot feest van maken."

Aanhouding

Tijdens de intocht in Groningen heeft de politie een aanhouding verricht. Een 45-jarige man uit de stad werd gearresteerd toen hij al schreeuwend een verwarde indruk maakte. Bovendien had hij een mes op zak, meldt de politie.

Op het bureau bleek dat de man nog een gevangenisstraf uit moet zitten. De man blijft voorlopig vastzitten en zijn mes is in beslag genomen. Afgezien van deze arrestatie deden zich volgens de politie echter geen incidenten voor bij de intocht.

Bekijk de beelden:

Shepard

Verene Shepard, hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, was niet in Groningen tijdens de intocht aanwezig. De gemeente had haar uitgenodigd om te laten zien dat Sinterklaas een kinderfeest is dat niets met racisme te maken heeft.

Shepard heeft zich eerder fel uitgesproken tegen Zwarte Piet, omdat zijn rol als hulp van Sinterklaas volgens haar racistisch is.

Achtergrond: Zwarte Piet voegde zich geruisloos bij Sinterklaas