Een gezin heeft zijn huis in het Groningse dorp 't Zandt moeten verlaten. De woning is beschadigd door eerdere aardbevingen en het is niet zeker dat het gebouw een volgende schok overleeft. 

Daarom zijn de bewoners voorlopig ondergebracht in een hotel. Dat heeft de NAM vrijdagavond bevestigd na berichtgeving van RTV Noord.

Voor het huis staat een bushalte. Om te voorkomen dat bij een aardbeving brokken op wachtenden terechtkomen, heeft de gemeente Loppersum, waar 't Zandt onder valt, vrijdag hekken voor de woning gezet.

Nu de Zandtster bewoners het huis uit zijn, kan de NAM ''in alle rust onderzoeken hoe het gebouw op cruciale plekken kan worden versterkt'', aldus een woordvoerder. Restauratie is een mogelijkheid, maar sloop en nieuwbouw is ook niet uitgesloten.

Boerderij

In augustus werd een bejaard echtpaar geëvacueerd uit een boerderij in de gemeente Loppersum. De hoeve was ernstig verzakt en zou kunnen instorten bij een nieuwe beving. Die mensen wonen nog steeds ergens anders.

In september kocht de NAM een monumentale boerderij uit 1894 in het dorp Onderdendam op. Door de aardbevingen zijn muren bol gaan staan en staat de schoorsteen op instorten. De voorkamer is onbewoonbaar verklaard. Die bewoners verhuizen binnenkort. De NAM sluit niet uit dat meer mensen moeten worden geëvacueerd.

Gas

De NAM boort onder Groningen naar gas. Dat leidt tot bodemverzakkingen en aardbevingen. De zwaarste beving tot nu toe was in augustus vorig jaar bij het dorp Huizinge. Die had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Uit onderzoek is gebleken dat er in de toekomst aardbevingen kunnen komen die een kracht van 4 tot 5 hebben.