Een 23-jarige man van Nederlandse afkomst is in België aangehouden omdat hij terreuraanslagen had willen plegen. Dat meldden Belgische media vrijdag. 

De man werd woensdagavond opgepakt in het Vlaamse Sint-Niklaas.

De man wilde de Belgische staat omverwerpen, onder meer met een aanslag op de publieke omroep VRT. Hij zou in een café mensen hebben proberen te ronselen om aanslagen te plegen. Net als Anders Breivik in Noorwegen zou hij in een manifest hebben beschreven hoe hij de Belgische staat omver wilde werpen.

De verdachte is naar de psychiatrische afdeling van de gevangenis in Brugge gebracht. De man wordt door psychiaters onderzocht, omdat er aanwijzingen zijn dat ''er een psychiatrische problematiek'' mee gepaard gaat, aldus de Belgische justitie.

Serieus

Justitie neemt de voorbereidingen die de Nederlander had getroffen echter wel zeer serieus. ''Het waren bedreigingen voor een nakende aanslag die niet alleen concreet waren, maar ook ernstig en verontrustend''.

De man zou onder meer van plan zijn geweest zijn boodschap te verkondigen via de VRT, desnoods met geweld. Ook zou hij ''politieke instellingen'' in het vizier hebben gehad.