De politie Haaglanden betaalt de kosten van de uitvaart van de 17-jarige Rishi Chandrikasing die een jaar geleden door een agent in burger werd doodgeschoten op station Hollands Spoor.

Dat heeft een woordvoerder bevestigd na een bericht hierover vrijdag in het AD.

''Het is een gebaar naar de familie voor wie het overlijden zeer tragisch is geweest'', aldus de woordvoerder. ''Het maakt voor de perceptie toch uit dat in deze situatie geen sprake was van noodweer.''

Uit beelden van een beveiligingscamera is gebleken dat de agent 'met versnelde pas' liep toen hij op 24 november 2012 een kogel afvuurde. Volgens justitie was dat onverantwoord en had de agent moeten stilstaan.

De uitvaart van Chandrikasing in Crematorium Ockenburg in Den Haag werd bijgewoond door ongeveer duizend mensen, onder wie veel jongeren.

'Verrast'

De betaling van de uitvaartkosten staat volgens de politie los van de uitkomst van de rechtszaak tegen de agent. Die vindt over enkele weken plaats.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wilde niet ingaan op de kwestie toen hij naar de ministerraad op weg was. Hij zei ''verrast'' te zijn door het nieuws en de zaken eerst ''even precies op een rijtje te willen zetten''.