Na 71 jaar is alsnog duidelijk geworden wie de persoon is die door de Duitsers op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag werd omgebracht en begraven. 

Het gaat om de Amsterdamse machinist Guus van Batum. Tot die conclusie komt de werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog na DNA-verwantschapsonderzoek.

De in 1899 geboren Van Batum werd in december 1941 gearresteerd voor medeplichtigheid aan diefstal uit een distributiekantoor in Amsterdam-Oost. De Duitse bezetter veroordeelde de machinist in april 1942 ter dood en op 24 juli werd dat vonnis voltrokken.

Als extra straf voor zijn familie werd Van Batum op een onbekende plaats begraven. Nu blijkt dat te zijn gebeurd in Den Haag. Zijn stoffelijke resten konden na de oorlog niet worden geïdentificeerd. Daarom is hij toen als 'onbekende Nederlander' herbegraven op het Ereveld van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting in Loenen.

Identificatie

Uit documenten bleek dat op 24 juli vier Nederlanders werden geëxecuteerd en dat een van hen Van Batum moest zijn. De identificatie van de man lukte nu, na 71 jaar, alsnog met behulp van het DNA van zijn inmiddels 83-jarige zoon. Het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie hoopt van de 3 anderen de identiteit nog te achterhalen. Daarvoor is het op zoek naar de familie.

In Nederland zijn naar schatting zo'n zeshonderd graven met onbekende slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Enkelen van hen zijn alsnog geïdentificeerd.