Enkele honderden advocaten hebben maandagochtend bij de rechtbank in Amsterdam actiegevoerd tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven.

Ze liepen in toga in een soort rouwstoet naar het gerechtsgebouw om bij de hoofdingang een protestgeluid te laten horen. Daar hielden verschillende advocaten een toespraak en werd een minuut stilte gehouden.

Onder de verzamelde advocaten bevonden zich bekende namen als Hans Anker, Jan Vlug, Benedicte Ficq en Willem Jan Ausma.

In andere delen van het land vinden ook (kleinere) stakingen plaats. Niet alleen strafrechtadvocaten, maar ook asiel- en sociaal advocaten staken mee.

De protesterende strafpleiters vrezen dat door de bezuinigingen advocaten zonder ervaring het werk van de huidige strafrechtspecialisten gaan doen.

Ficq

"Beun de Haas' zal de specialist gaan vervangen'', zei Ficq op de trappen van het gerechtsgebouw in Amsterdam, voor een gehoor van enkele honderden collega's. ''Als togavuller, als amateur.' 

De protestactie wordt gesteund door de Orde van Advocaten, die overigens hoopt dat er geen cliënten de dupe zullen worden van de staking. Veel advocaten laten weten de actie te ondersteunen, maar de belangen van hun cliënt voorop te stellen.

Zo gaat advocaat Richard Korver in een vastgoedfraudezaak bij de rechtbank in Utrecht pleiten zonder toga, maar met bef. Hij wil op die manier zichtbaar maken dat hij zijn collega's steunt.

Bekijk beelden van de staking:

Tegengeluid

Er zijn ook advocaten die een tegengeluid laten horen. Ze vinden wel dat de advocatuur wordt uitgekleed, maar vinden de staking een te zwaar middel.

De Raad voor de rechtspraak liet vorige week al weten begrip te hebben voor de zorgen van de advocaten, maar stelde al dat zaken daardoor niet zonder meer worden uitgesteld.

Want, zo stelde de raad, rechters hebben een eigen verantwoordelijkheid bij het bewaken van de voortgang van strafprocessen. Bij verschillende rechtbanken in het land hebben enkele advocaten om aanhouding van zaken gevraagd.

Door de afwezigheid van advocaten is een deel van de zaken die maandag zouden dienen aangehouden. Sommige zaken gaan wel gewoon door als de advocaat niet verschijnt.

De Bond van Wetsovertreders maakt zich daar boos over. De club die zich inzet voor de belangen van (ex-) gedetineerden kondigde eerder deze week al aan een tuchtzaak te starten tegen de advocaten die niet op komen dagen.

Regenpak

De rechtbank in Groningen heeft een demonstrerende advocaat in regenpak geweigerd. De advocaat wilde op een ludieke manier aandacht vragen voor de bezuinigingen.

Advocaat Mathieu van Linde was naar de rechtbank gekomen in een zwart regenpak in de vorm van een toga, inclusief een afbeelding van de verplichte witte bef op de voorkant.

De raadsman kwam niet verder dan de gang omdat de rechtbank hem via de bode vertelde dat hij zonder toga niet welkom was. Van Linde koos eieren voor zijn geld en trok alsnog een echte toga aan.

De rechter vertelde hem vervolgens dat hij de zorgen van de advocatuur begrijpt, maar dat de rechtszaal geen plek is voor een demonstratie.

Advocaat Van Linde wilde zijn cliënt naar eigen zeggen maandag niet in de steek laten door helemaal niet op te komen dagen. ''Door te staken zou ik hem kunnen benadelen. Ik wilde met deze actie waarschuwen voor het gure weer uit Den Haag. Het was symbolisch.''