Anneke Tromp, de vrouw van de omstreden huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn, vindt dat haar man sinds de avond van de politie-inval geen enkele gelegenheid heeft gehad om zijn verhaal te vertellen. 

''Laat ik het nog beter zeggen: niemand was geïnteresseerd in zijn kant van het verhaal,  Hij is heel snel in een weerloze pion in een wrang schaakspel veranderd.'', zegt zij zaterdag in Nieuwsuur.

Huisarts Tromp diende in augustus een terminaal zieke patiënt veel meer morfine toe dan toegestaan. Even later overleed de patiënt.

 Een coassistent van het AMC in Amsterdam was aanwezig bij de euthanasie die Tromp uitvoerde. Zij had grote twijfels over het handelen van de huisarts, vooral over de grote doses morfine en een slaapmiddel die hij toediende.

Ze meldde haar bevindingen bij haar begeleider in het AMC dat op zijn beurt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) inschakelde. Na een politie-inval klaagde justitie hem aan wegens moord. Begin oktober beroofde de huisarts zichzelf van het leven.

Tegen de muur

Volgens de weduwe was in augustus een situatie ontstaan waarbij ''je letterlijk met je rug tegen de muur staat. En dan kun je twee dingen doen: je kunt handelen volgens de regels en je kunt handelen uit erbarmen met de patiënt.''

Dat het AMC direct naar de inspectie is gestapt, zonder eerst met haar man in gesprek te gaan, noemt de weduwe ''een dolksteek'' in de rug van haar echtgenoot. ''Hij nam het de coassistente en de coördinator van het AMC absoluut kwalijk dat ze niet met hem in gesprek zijn gegaan maar direct naar de hoogste instanties zijn gegaan.

Dat hij niet de kans heeft gehad met zijn 22 jaar ervaring, om uit te mogen leggen wat hem bewogen heeft. Of dat impulsief was, of dat de dosering niet goed was, daar had je over kunnen praten en dan had je alsnog kunnen beslissen of je iemand aanklaagt’, aldus Anneke Tromp.