De brandweer wil definitief van het communicatiesysteem C2000 af. Voor een belangrijk deel zullen brandweermannen vanaf volgend jaar onderling via andere portofoons gaan praten.

Dat vertellen woordvoerders van de brandweer Midden- en West Brabant aan de Telegraaf .

C2000 werkt volgens veel brandweerlieden niet naar behoren en zou regelmatig last hebben van storingen. De portofoons vallen soms uit op onverwachte momenten en contact maken met anderen lukt lang niet altijd.

Uit onvrede zouden veel korpsen al eerder op kleine schaal andere communicatiesystemen hebben aangeschaft, maar nu is er via de korpsen van Midden- en West Brabant een aanbesteding gestart voor meer dan 6200 alternatieve walkietalkies, voor verschillende korpsen in het land.

"De nieuwe portofoons zijn goedkoper dan de C2000-voorgangers. En hoewel het ook digitale apparatuur is, functioneren ze toch beter", aldus Gert Jan Verhoeven van de brandweer Midden- en West Brabant.

Bevelvoerders gaan vanaf volgend jaar volgens de krant met twee portofoons rondlopen. Zij zullen naast de nieuwe, alternatieve, portofoons ook nieuwe C2000 portofoons gaan dragen.

Het is niet de eerste keer dat het communicatiesysteem in opspraak komt. In 2010 werd al eens beweerd dat er gezocht werd naar een vervanger voor het systeem, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkende dit toen vrijwel meteen.