De veronderstelde misdaadkopstukken Danny K. en Dick V. zijn verdachte in de zaak rond de mislukte liquidatie van Etous Belserang, vice-president van de Amsterdamse afdeling van motorclub Satudarah. 

Het tweetal, dat in in mei al werd opgepakt in het kader van een groot witwasonderzoek, is eerder deze week in zijn cel aangehouden. Ook drie andere verdachten zijn gearresteerd, aldus het Openbaar Ministerie vrijdag.

Justitie verdenkt K. en V. ervan het brein te zijn achter de mislukte aanslag op Belserang. Alle vijf verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Belserang werd op de avond van 9 november 2011 vanaf zijn woonplaats Amstelveen achtervolgd door een auto, die op de A9 richting Haarlem crashte. In die auto trof de politie onder meer wapens aan. De rechtbank sprak de twee verdachten vrij van de voorbereiding van moord, maar veroordeelde hen wegens wapenbezit.

Een van hen was York M., die in april van dit jaar 15 jaar cel kreeg voor een aanslag met een raketwerper op de Amsterdamse rechtbank.

Het landelijk parket heeft het onderzoek naar de opdrachtgevers van de mislukte aanslag op Belserang voortgezet. Volgens een woordvoerder kreeg dit vorm binnen het onderzoek naar Danny K. en Dick V., het zogeheten Andesonderzoek, dat zich behalve op witwassen ook richt op afpersing en bedreiging. In die zaak speelt ook Willem Holleeder een (bij-)rol. Holleeder heeft enkele weken vastgezeten.

Tien verdachten

In het Andesonderzoek arresteerde de politie in totaal tien verdachten. Alleen K. en V. zitten nog vast. Op 25 november moeten zij voor de rechter verschijnen, op een voorbereidende zitting. Onder de verdachten is ook Angela van H., de ex-vrouw van Patrick Kluivert en de huidige vriendin van Danny K.

K. was korte tijd betrokken bij de betrekkelijk recent opgerichte motorclub No Surrender.

De drie medeverdachten, allen uit Amsterdam, zouden betrokken zijn geweest bij het leggen en onderhouden van contacten tussen Danny K. en Dick V. enerzijds en de beoogde uitvoerders van de moord op Belserang anderzijds.