Tijdens de Sinterklaasintocht in Amsterdam is de aanwezigheid van Zwarte Piet dit jaar toegestaan. De intocht kan hiermee gewoon doorgaan op de manier waarop de gemeente het voor ogen had.

Die uitspraak doet de voorzieningsrechter vrijdagmiddag in Amsterdam.

"De aanwezigheid van Zwarte Piet zal de openbare orde niet in het geding brengen en daarom blijft de vergunning voor de huidige intocht staan", aldus de rechter. 

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan moet de discussie over Zwarte Piet wel worden gevoerd, maar eerder op landelijk niveau. 

Van der Laan liet eerder al weten dat hij niet van plan was de vergunning voor de intocht op 17 november in te trekken, waarop enkele bezwaarmakers naar de rechter stapten.

Volgens een jurist van de gemeente kan de burgemeester een evenement verbieden als het in strijd is met de openbare orde. Die is hier volgens hem niet in het geding.

De tegenstanders zijn echter van mening dat het racistische element van Zwarte Piet al genoeg moet zijn om ervan af te zien.

Uiterlijk

Donderdag werd al bekend dat het uiterlijk van de Amsterdamse pieten wordt aangepast. Zo dragen ze geen goudkleurige oorringen, mogen ze een andere kleur lippenstift en wordt in haardracht gevarieerd. De jurist van de gemeente zei vrijdag dat dit ''uitdrukkelijk een start'' is.

Voor de bezwaarmakers is dit niet genoeg. ''Ik kan iemand ook niet een beetje verkrachten, net zomin kun je racisme een beetje bestrijden. Het is alles of niets'', zei een van hen. 

Volgens de voorzitter van de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam verheugen honderdduizenden zich op het feest. ''Van wie het overoverovergrote deel niet racistisch is.''

Hij benadrukte dat de dialoog moet worden voortgezet, maar ook dat het niet alleen een traditie is van Amsterdam, maar van het hele land.