Zwarte Piet zal tijdens de 75e intocht van Sinterklaas in Amsterdam geen gouden oorringen dragen. Hiermee moeten 'tegenstanders' van Zwarte Piet tegemoet gekomen worden.

De organisatie van de Amsterdamse intocht zegt recht te willen doen aan de emoties die tijdens de recente discussie over Zwarte Piet getoond werden, aldus een woordvoerster.

De organisatie heeft donderdag met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en enkele bezwaarmakers overleg over meer eventuele aanpassingen. De organisatie wil vooral een groot en veilig kinderfeest "voor zo veel mogelijk mensen".

De woordvoerster van de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam wil niet zeggen wat de goudkleurige oorringen te maken hebben met het slavernijverleden. Pas als de organisatie donderdag met alle partijen heeft gesproken, worden de aanpassingen bekendgemaakt.

Shepherd

Een werkgroep van de VN heeft zich op de kwestie gestort. Het hoofd van de werkgroep, Verene Shepherd, vindt dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen en noemde het een ''terugkeer naar de slavernij”.

Vorige week meldde burgemeerster Van der Laan al dat de intocht in de hoofdstad gewijzigd zou worden. 

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam zal op 17 november plaatsvinden. Tegen het verlenen van een vergunning voor de intocht van Sinterklaas op 17 november in Amsterdam maakten 21 mensen bezwaar.

De meeste bezwaren gingen over de pieten, die in hun huidige vorm racistisch zou zijn. De bezwaarschriftencommissie wees de bezwaren eind vorige maand af. 

Rechtbank

Vrijdag dient voor de rechtbank in Amsterdam een kort geding. Tegenstanders van Zwarte Piet hopen via de rechter alsnog een sinterklaasintocht zonder pieten te kunnen afdwingen.

Eerder hadden ruim 20 mensen bezwaarschriften ingediend tegen het verlenen van de vergunning voor de intocht. Vorige week oordeelde de bezwaarcommissie dat de bezwaren ongegrond zijn, zodat de intocht kan doorgaan.